Obavijest maslinarima! 24.05.2017.

Obavještavamo maslinare s područja Istre da na kontrolnim punktovima,  vizualnim pregledom  cvatova,  nije utvrđena značajna zaraza maslinovim moljcem ( Prays oleae ) te se upućuju maslinari da pregledaju svoje nasade radi procjene potrebe suzbijanja istog.

Kako smo naglasili i u prošloj preporuci pojava maslininog moljca varira iz godine u godinu, te također varira od lokaliteta do lokaliteta. Štetnost moljca ovisi također, ne samo o populaciji samog moljca, nego i o brojnosti cvjetnih resa. U maslinicima sa slabijom cvatnjom i manja populacija moljca može pričiniti značajnije štete.

Ukoliko se utvrdi potreba za suzbijanjem  maslinovog moljca mogu se koristiti slijedeći pripravci na bazi

Bacillus thurigiensisa ( Baturad WP ili  Biobit WP)- djeluje na mlađe stadije gusjenica

Također upozoravamo maslinare da lovne grančice za potkornjake koje ste ostavili u maslinicima po preporuci (24.03.2017) iznesete iz maslinika.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB) i da se strogo pridržavaju propisanih uputa.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

                                                                          Marina Kocijančić, dipl.inž.agr.
Marina.Kocijancic@savjetodavna.hr 

Pripremi za ispis