Obavijest vinogradarima 19.05.2017.

Od posljednje obavijesti o zaštiti vinove loze proteklo je 8 dana. U tom periodu  je bilo oborina, koje su većim dijelom isprale kontaktne fungicide s biljnih organa. Osim toga, više temperature u tom periodu pogodovale su rastu biljne mase, koja je sada nezaštićena.

Tijekom subote najavljena je kiša, koja će omogućiti  infekcije plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola). Stoga je preporuka da se u vinogradima, osobito gdje su za posljednju zaštitu korišteni fungicidi s površinskim djelovanjem (Antracol WG 70, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Polyram DF) prije kiše provede zaštita vinove loze.

Možete koristiti jedan od pripravaka: Antracol combi WP 76, Curzate F, Mikal premium F, Mikal flash ili Electis.

Za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti npr. Crystal, Dynali, Nativo WG ili Postalon. Potrebno je mijenjati pripravke za suzbijanje pepelnice s obzirom na mehanizam njihovog djelovanja jer se prilikom uzastopnog primjenjivanja istog pripravka razvija otpornost pepelnice na taj pripravak i on više  neće biti učinkovit.

Suzbijanje grozdovih moljaca za sa sada nije potrebno.

Sredstva za zaštitu bilja koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). 

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. (Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                                                Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
                                                                                   E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna

Pripremi za ispis