Obavijest maslinarima 16.05.2017.

Ranije sorte maslina i te stabla koja se nalaze na toplijim položajima u obalnom području županije počele su sa cvatnjom ili su u fazi razvitka cvjetnih vjenčića pa se ubrzo očekuje početak cvatnje.

Praćenjem leta leptita 1. cvjetne generacije maslininog moljca (Prays oleae) na opažačkim mjestima zabilježen je slab let ispod praga štetnosti.

Tijekom idućeg tjedna nije potrebno provoditi zaštitu protiv navedenog štetnika u maslinicima u kojima se očekuje cvatnja.

Maslinici u zaleđu županije ( zaleđe Skradina , Miljevci, zaleđe Vodica, Pirovca , Primoštena)  ovisno o položaju i sorti nalaze se u fenofazi punjenja cvjetnih pupova. Let maslininog moljca i dalje će se pratiti u tjednim intervalima a preporuke će biti pravovremeno objavljene.

Na širem području Grada Šibenika, Vodica  i okolice u popodnevnim satima 15.05. pala je tuča srednjeg do jačeg intenziteta. Radi sprečavanja širenja raka masline  (Pseudomonas syringae pv.savstanoi)  preporuča se drvenasti dio stabala maslina poprskati uz pojačani utrošak škropiva jednim od bakrenih pripravaka: CUPRABLAU Z,  NORDOX 75 WG,  NEORAM WG .

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Nakon tretiranja ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

                                                           Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

 

Pripremi za ispis