Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 05.05.2017.

Kišovito i prohladno vrijeme pogodovalo je širenju bolesti lista u voćnjacima.

Za zaštitu od infekcije uzročnikom šupljikavosti lista(Stigmina carpophila). na koštičavom voću (osim višnje!) mogu se koristiti pripravci na osnovi kaptana (Captan WP 50, Kastor), a na trešnji, marelici, breskvi i nektarini se može koristiti i Delan 700 WDG.

Agroklimatske stanice u proteklom su periodi zabilježile i preko 30 sati uzastopnog vlaženja lista uz prosječnu temperaturu zraka od 12°C što je pogodovalo razvoju jake infekcije uzročnikom kozičavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii). Zbog toga u nasadima višnje čim vremenski uvjeti dozvole preporučamo primjenu dozvoljenih fungicida kao što su Topsin M 500 SC i Chromodin S-65. Na trešnji je za zaštitu od kozičavosti dozvoljen i Delan 700 WDG.

U pojedinim nasadima koštičavog voća zabilježena je pojava lisnih uši. Za suzbijanje lisnih uši na breskvama i višnji dozvoljeni su insekticidi Calypso SC 480, Pirimor 50 WG i Mospilan 20 SG, na trešnji i nektarini  su dozvoljeni  Calypso SC 480 i Mospilan 20 SG, a na šljivi Mospilan 20 SG i Pirimor 50 WG.

Prilikom zaštite ranijih sorata trešnje vodite računa o karenci odabranih pripravaka!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis