Obavijest vinogradarima! 27.04.2017.

Zbog niskih temperatura (prošlog vikenda) koje su se kretale ovisno od lokalitetu od -1,5⁰C do -6⁰ C (Čarsko polje, Blato, Konavle) došlo je do smrzavanja mladica. Kod ovakvih slučajeva treba pričekati s primjenom biostimulatora i sredstava za zaštitu bilja dok nove mladice ne potjeraju iz spavajućih pupova.

Na trsovima gdje ima  zelene lisne mase i mladica primijeniti jedan od pripravaka na osnovi aminokiselina  i mikroelemenata : ( Megafol, Drin, Polyamin, FitoAlgen F). Obzirom da se u narednim danima očekuju nove oborine potrebno je nastaviti s usmjerenom zaštitom protiv uzročnika crne pjegavosti rozgve  (Phomopsis viticola).

 Preporučamo uporabu pripravaka na osnovi folpeta , mankozeba , metirama ,propineba  ili ditianona. Navedenim pripravcima je moguće dodati  sumporni pripravak radi smanjenja populacije štetnih  lozinih grinja ,a koji će preventivno djelovati na uzročnika pepelnice (Erysiphe necator).

U vinogradima gdje je uočena prisutnost štitastih uši zaštitu je moguće napraviti pripravcima Pyxal ili Movento uz dodatak okvašivača.

Zaštitu planirati za mirna vremena prije najavljenih oborina uz poštivanje uputa na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.

 

Pripremi za ispis