Obavijest vinogradarima! 26.04.2017.

Razvoj mladica vinove loze na području Osječko-baranjske županije različit je i ovisi o nizu čimbenika. U prvom redu to ovisi o sortimentu, potom o lokaciji i položaju nasada te kondiciji pojedinog vinograda. Najčešća dužina mladica je 10-tak cm. Obzirom da se do kraja tjedna očekuju oborine savjetujem preventivnu zaštitu vinograda protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola) i pepelnice (Uncinula necator).

¸           Efikasnu zaštitu protiv navedenih bolesti možete postići korištenjem jednog od slijedećih pripravaka:

Protiv crne pjegavosti to su: Delan 700 WDG, Daconil 720 SC, Polyram DF, Mankozeb, Dithane M-45, Antracol WP 70 i sl. Navedeni pripravci efikasnu zaštitu pružaju i  protiv plamenjače vinove loze.

Protiv pepelnice to su pripravci na bazi sumpora: Chromosul 80, Kumulus DF, Thiovit Jet, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF i sl. Navedeni pripravci dobro djeluju i na smanjenje populacije loznih grinja ako ih ima na trsu.

U nasadima gdje je bilo prošle godine većih zaraza trsa ili grozda s pepelnicom umjesto pripravaka na bazi sumpora primijenite jedan od slijedećih pripravaka: Crystal, Stroby WG ili Karathane gold 350 EC.

Radi što bolje efikasnosti korištenih pripravaka na patogene savjetuje se i korištenje okvašivača kao što je Trend 90, Etalfix Pro, Inex, Dash HC i sl.

Zaštitu vinograda obavljati za mirna vremena kako bi se očuvalo što više korisnih kukaca u nasadu.

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Posebnu pozornost obratiti na to koliku ćete ukupnu količinu pripravka primijeniti na jedinicu površine i s kojom snagom vjetra. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama.

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing.
e-mail: Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis