Obavijest vinogradarima! 24.04.2017.

U prethodnim danima zabilježene su niske temperature te je ponegdje došlo do smrzavanja mladica vinove loze.  U vinogradima gdje su zabilježene štete od mraza preporuča se provesti tretman biostimulatorima i ojačivačima bilja kako bi se biljke što prije oporavile od stresa. Neki od pripravaka koji se mogu koristiti su: Drin, AminoVital, AlgoVital Plus, Pepton ili neki drugi preparat sa visokom koncentracijom aminokiselina. U vinogradima gdje je ostalo zelene mase potrebno je nastaviti sa redovitom zaštitom od najvažnijih bolesti vinove loze, dok u vinogradima u kojima je došlo do potpunog smrzavanja mladica sa zaštitom treba pričekati da mladice potjeraju iz spavajućih pupova.

Potrebno je provoditi redovitu preventivnu zaštitu od novih infekcija crne pjegavosti (Phomopsis viticola), mogućnosti infekcija plamenjačom (Plasmopora viticola) te protiv pepelnice (Uncinula necator).

Za ostvarivanje infekcija crne pjegavosti i plamenjače potrebna je kiša. Prije najavljenih oborina preporuča se zaštiti vinograd od crne pjegavosti (Phomopsis viticola) sljedećim pripravcima: Antracol  70 WG, Dithane M-45,Pinozeb M-45, Polyram DF, Penncozeb 75 WG, Polyram DF i Solofol. Navedeni pripravci služe i za preventivnu zaštitu od plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola ). Osim prethodno navedenih pripravaka za suzbijanje plamenjače registrirani su i ovi pripravci: Folpan 80 WG, Mankozeb, Star 80 WP, Manfil WP i Dithane DG Neotec.

Za suzbijanje pepelnice vinove loze (Erysiphe necator) i dalje možete koristiti neki od sumpornih pripravaka: Cosavet DF, Chromosul 80, Chromosul WG, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Kumulus DF, Sulfolac 80 WG, Sumpor SC.80, Brimflo SC, Thiovit JET, Sumpor WG-80 u koncentraciji od 0,3-0,5%. Ti pripravci pokazuju određeno sporedno djelovanje na lozine grinje šiškarice.

Za preventivno suzbijanje plamenjače i pepelnice, ovisno o oborinama, kontaktne fungicide ponoviti nakon 7-8 dana, a fungicide sistemičnog djelovanja ponoviti nakon 10- 12 dana! Zaštitu je potrebno obaviti tijekom mirnog vremena prije najavljenih oborina.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.  Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Petra Pozder  mag. ing. fitomedicine
Petra.Pozder@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis