Obavijest vlasnicima šimšira na moguću pojavu šimširovog moljca 14.04.2017.

Posljednjih godina bilježimo masovnije širenje šimširovog moljca (Cydalima perspectalis). Gusjenice ove novije invazivne vrste mogu za jačeg napada požderati kompletan grm pa je vrlo važno prepoznati početak napada i uočiti mlađe stadije gusjenica. Upozoravamo vlasnike šimšira o potrebi redovitog pregleda grmova na pojavu ovog štetnika. Pregled treba obavljati otvaranjem i pregledavanjem unutrašnjosti grma. Vrlo je važno na vrijeme uočiti pojavu!!! Mlade gusjenice su zeleno-žute boje sa crnom glavom. Odrasle gusjenice su zelene sa karakterističnim debljim crnim i tanjim bijelim prugama i izraženim crnim točkama na leđnoj strani. Gusjenice narastu do 4 cm. Kukulje se u kokonu od svilenih niti u unutrašnjosti grma.

Ekološki najprihvatljiviji način je redovno mehaničko uklanjanje zapredaka a može se i primijeniti ispiranje grmova pod pritiskom. Za suzbijanje ovog štetnika nema registriranih insekticida. Primjena nekog od insekticida skupne registracije ukrasno bilje ima smisla samo kod rano uočene zaraze na male gusjenice.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis