Obavijest proizvođačima lukovičastog povrća! 14.04.2017.

Ovisno o rokovima sadnje, usjevi luka posađeni iz lučica u proljeće nalaze se u fazi 2-6 listova, luk sijan iz sjemena nalazi se u fazi nicanja te češnjak posađen u jesen u fazi rasta glavica. Porastom dnevnih temperatura započeo je let lukove muhe (Delia radicum) u usjevima luka i češnjaka. Štete rade ličinke koje prodiru u mlade lukovice i izjedaju njenu unutrašnjost zbog čega luk trune i mlade biljke propadaju. Jedini pripravak registriran za suzbijanje tog štetnika je NEEMAZAL- T/S koji djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki. Primjenjuje se 1-2 puta u vegetaciji u količini 2-3 l/ha uz utrošak vode 1000 l/ha. Karenca je 3 dana.

U narednim danima očekuje se promjenjivo vrijeme sa oborinama. Takvo vrijeme pogoduje razvoju plamenjače luka (Peronospora destructor). U prvim zaštitama moguće je koristiti pripravke na bazi bakra: Neoram WG, Champion, Champion 50 WG, Champion Flow, Bordoška juha, Caffaro 20 WP i dr. Pripravci registrirani za plamenjaču luka:  Acrobat mz wg, Aliette Flash, Infinito, Ortiva, Quadris, Ridomil gold mz pepite i Shirlan 500 sc.

Primjena kemijskih sredstava u uzgoju mladog luka nije dozvoljena, zbog mogućih šteta od prve generacije lukove muhe preporuča se mehanički zaštiti paučinastom folijom.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.  Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

 

Petra Pozder  mag. ing. fitomedicine
Petra.Pozder@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis