Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 04.04.2017.

Toplo, stabilno te sunčano vrijeme proteklih dana pogodovalo je razvoju štetnih organizama. Kod koštičavog voća to su najčešće lisne uši (Aphidae), štetni tripsi (Thrips spp.) i voćne osice (Hoplocampa spp.). Posebnu pažnju treba posvetiti praćenju pojave šljivine osice koja posljednjih godina prouzrokuje velike štete u nasadima šljive. Pojava žute i crne šljivine osice (Hoplacama minuta, H. flava) može se u nasadima pratiti postavljanjem bijelih ljepljivih ploča. Ako se na ploče ulovi više od 30 crnih ili žutih šljivinih osica tada treba obaviti suzbijanje. Suzbijanje šljivinih osica treba planirati ovisno o lokalitetu i završetku cvatnje, naime suzbijanje je potrebno izvršiti na  kraju cvatnje tj. u fazi  opadanja latica. Tretiranje insekticidima treba obaviti predvečer kada pčele ne lete. Osim toga potrebno je i  izvršiti  košnju voćnjaka, posebno ako se u njemu nalaze korovi u cvatu npr. maslačak. Za suzbijanje šljivinih osica po završetku cvatnje možete koristiti: Mospilan 20 SG u dozi od 250g/ha, Decis 2,5 EC u dozi od 0,3-0,7 l/ha te Direkt u dozi od 12-15ml/100l vode.

U breskvama i nektarima krajem cvatnje preporučujemo suzbijati lisne uši (Aphidae) i štetne tripse (Thrips). Za suzbijanje tripsa možete koristiti Vertimec 018 EC u dozi od 75ml/100l vode, za suzbijanje lisnih uši možete koristiti Mospilan 20 SG u količini od 125g/ha, Teppeki 50 WG u koncentraciji od 0,014 %, Confidor SL 200 u dozi od 25 ml/100l vode.  Movento u količini od 120-150ml/100l vode možete koristiti za suzbijanje lisnih uši  i tripsa.

Proizvođači u ekološkim nasadima nogu koristiti Neemazal T/S u koncentraciji od 2-3 l/ha.

Zaštitu treba provesti za mirnog i toplog vremena.  Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.ing.agr
Andreja.Vukalovic.Pofuk@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis