Obavijest voćarima! 31.03.2017.

Toplo vrijeme, kakvo predviđaju meteorolozi za idućih nekoliko dana  pogodovati će daljnjem razvoju vegetacije pa tako i jabuka i krušaka. Tijekom utorka je najavljena kiša, stoga je prije toga, tijekom vikenda ili ponedjeljka, potrebno preventivno zaštititi jezgričave voćke od infekcije uzročnikom krastavosti plodova i mrljavosti lišća ( Venturia inaequalis). Zaštita jabuka i krušaka od infekcije uzročnikom krastavosti ploda i mrljavosti lista (  Venturia inaequalis) može se provesti jednim od organskih pripravaka na bazi ditianona (Delan 700 WDG), mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Star 80,), dodina (Chromodin S-65), metirama (Polyram DF), cirama (Ziram 76 WG), propineba (Antracol WG 70).  .

Pripravci na bazi mankozeba, metirama i propineba smiju se primijeniti najviše  3x tijekom vegetacije i to ne uzastopno.

U voćnjacima u kojima je prošle godine bilo problema s pepelnicom jabuke (Podosphaera leucotricha ) mogu se koristiti pripravci na bazi strobilurina ( Stroby WG, Tercel, Zato 50 WG, Nativo, Zato plus). Budući da uz pepelnicu, ovi pripravci suzbijaju i krastavost jabuke, nije ih potrebno kombinirati s drugim pripravcima. Pepelnicom zaražene izboje potrebno je mehanički odstranjivati i uništavati.

Zabilježena je pojava gusjenica savijača pupova i listova, te lisnih uši. Potrebno je pratiti njihovu brojnost radi pravovremene zaštite. Možete koristiti npr. su Laser, Coragen 20 SC, Insegar 25, Runner 240.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

                                                                                             Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
                                                                        E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis