Obavijest vlasnicima nasada koštičavog voća – višanja, trešanja, šljiva,– 30.03.2017.

Nasadi ranih sorti trešanja ulaze u feno-fazi cvatnje, a kasnije sorte trešanja te višnje i šljive to će učiniti u idućih nekoliko dana dana.

Zbog opasnosti od moguće zaraze gljivicom Monillia laxa koja uzrokuje sušenje cvjetova, a poslije i grančica savjetujemo zaštitu voćnjaka trešanja, višanja i šljiva. Podsjećamo, gljivica Monilije spp. prezimljuje na zaraženim granama, a zaraza se najlakše ostvaruje preko otvorenih cvjetova u uvjetima vlažnog vremena. Na sreću, zbog suhog perioda u kojemu  smo sada uvjeti za zarazu nisu maksimalni, no dogotrajne i obilne rose također mogu pripomoći zarazu. Aplikaciju bi trebalo izvršiti pred punu cvatnju  nasada.

            U nasadima višanja možete koristiti: Chorus 75 WG, Topsin M 500 SC, Signum WG ili Luna Experience SC

            U nasadima trešanja možete koristiti: Nativo WG, Switch 62,5 WG, Luna Experience SC, Signum WG ili Indar 5 WG.

            U nasadima šljiva možete koristiti: Teldor 500 SC, Signum WG, Nativo WG ili Indar 5 EW. 

Zaštitu voćnjaka obavljati u večernjim satima i za mirna vremena kako bi se očuvalo što više kukaca oprašivača u nasadu.

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama. Sve nejasnoće, dodatna objašnjenja i više informacija o pripravcima voćari mogu dobiti i u Fitosanitarnom informacijskom sustavu na web stranici MPŠRR (http://fis.mps.hr/trazilicaszb).           

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing
e-mail: Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis