Obavijest maslinarima 24.03.2017.

Obavještavamo maslinare da je uočena pojačana aktivnost potkornjaka ( posebno na području omiškog zaleđa). Potkornjaci se javljaju u većem broju na oštećenim i oslabljenim maslinama nakon pretrpljenog stresa.

Na području cijele Splitsko-dalmatinske županije tijekom zimskog razdoblja zabilježen je nedostatak oborina, a u siječnju niske temperature koje su na pojedinim lokalitetima značajnije oštetile masline, te stvorile preduvjete za veći napad potkornjaka.

Za smanjenje brojnosti potkornjaka mogu se izraditi lovni snopići od  desetak  svježe odrezanih grančica maslina, promjera od 1 cm, dužine oko 30 cm. Lovni snopići se objese u krošnju masline i drže do kraja travnja najdalje početka svibnja kada se iznose iz maslinika i obvezno spaljuju.

Za lov potkornjaka mogu se koristiti i crvene ljepljive ploče u kombinaciji s lovnim posudama ( tj. plastičnim bocama punjenim 94 % etilnim alkoholom razrijeđenim s vodom u omjeru 1:1) koje privlače odraslog insekta. Plastičnim bocama potrebno je pri vrhu izbušiti rupice, postaviti ih ispod ljepljive ploče te pričvrstiti  blizu debla u visini očiju. Broj postavljenih lovki ovisi o brojnosti potkornjaka u pojedinim maslinicima.

Također, odstranjivanjem svih polusuhih grana smanjuje se mogućnost naseljavanja potkornjaka.

Silvija Marušić, dipl. ing.agr.
e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis