Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 15.03.2017.

Prognostičari tijekom vikenda najavljuju nove oborine što će uz dugotrajno vlaženje biljnih organa i temperaturu do 12°C omogućiti primarne infekcije uzročnika biljnih bolesti.

Breskve i nektarine na području Koprivničko-križevačke županije nalaze se u razvojnom stadiju od nabubrenih pupova do pojave zelenog vrška pa tijekom vlažnih i kišovitih dana postoji opasnost od infekcije uzročnikom kovrčavosti lista (Taphrina deformans). Optimalna temperatura za infekciju je u rasponu od 10-20°C, no uz dovoljnu dugo razdoblje vlaženja biljnih organa infekcija je moguća i pri temperaturi nižoj od 5°C.

Za preventivnu zaštitu od kovrčavosti lista breskve na početku vegetacije u Hrvatskoj su dozvoljeni Chromodin S-65, Delan 700 WDG, Nativo 75 WG, Ziram 76 WG, Difcor i Argo. Kovrčavost lista se može spriječiti samo kvalitetnom preventivnom zaštitom dan ili dva prije najavljene kiše.

Pripravak Nativo 75 WG dozvoljen je i za zaštitu od kovrčavosti lista na nektarini i marelici.

Marelice su u fazi otvaranja cvjetnih pupova te su vidljivi roza vrhovi. Tijekom najavljenih kišnih dana njima prijeti opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa) te šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla). Preventivnu zaštitu od paleži cvijeta i sušenja grančica u početku cvatnje moguće je izvršiti pripravcima dozvoljenim za primjenu na marelicama kao što su Chorus 50 WG, Nativo 75 WG, Switch 6,25 WG, Signum DF, Difcor i Indar 5 EW,.

Za zaštitu od šupljikavosti lista marelice dozvoljeni su pripravci na bazi kaptana Kastor WP 50 i Merpan 80 WDG.

Na koštičavom voću koje je još uvijek u fazi nabubrenih pupova moguće je za zaštitu koristiti neki od pripravaka na osnovi bakra iz prethodne preporuke.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail:
Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr