U Kaptolu održana 15. zimska škola rezidbe vinove loze

s druge strane, djelatnici Savjetodavne službe, podružnice Požeško-slavonske županije, pred siguran uzmak posljednjih dana ove zime,  uz do nepca nabubrio predosjećaj nadiranja nove topline i žudno očekivanog proljeća, i ovoga su puta zaintrigirali 20-ak novih polaznika te po petnaesti puta održali Školu rezidbe, kroz dvodnevnu edukaciju 28. veljače i 1. ožujka 2017.

Nakon jedne od najhladnijih zima u posljednjih 30 godina, u ugodnim i toplim prostorima Općinske vijećnice u Kaptolu (selu nedaleko Požege), 28. veljače 2017. započela je „Zimska škola rezidbe vinove loze – Kaptol 2017.“. Ovogodišnja Škola privukla je pristojan broj zainteresiranih koji drže kako je u životu, gledano kroz prioritete, nakon slobode i zdravlja, na vrlo visokoj poziciji i potreba za znanjem.

Upravo prijenos znanja i vještina, potrebnih na selu i za selo, nesebično su sudionicima dvodnevnog tečaja rezidbe darivali naši radni kolege iz Podružnice, uglavnom specijalisti hortikulture i zaštite bilja.

Koncepcijski, ova Škola ostala je ista; u jutarnjim satima održavana su stručna predavanja u Općinskoj vijećnici, a nakon predavanja bi se u koloni čitava karavana starih i novih (po stažu) vinogradara  uputila u vinograde na pokaznu rezidbu. Tijekom predavanja obrađena su sva relevantna poglavlja vinogradarske struke počevši od planiranja sadnje, pripreme tla i terena, sadnje i uzgoja, preko zaštite, gnojidbe, obrade i konačno berbe. Naravno, budući da nosi i takvo ime, Škola je najviše fokusirana na rezidbu vinove loze, sa svim popratnim efektima koje ova tehnološka operacija donosi. Za razliku od dostupne stručne literature, polaznici su imali priliku čuti i vidjeti mnoštvo nepoznatih detalja kojih nema u knjigama, uključujući i prikazivanje brojnih kratkih (do 5 minutnih) filmskih klipova, kojima su potvrđene i dodatno pojačane spoznaje prikazane u teorijskom dijelu predavanja.

Na terenu su pokazani uzgojni oblici, modifikacije i varijacije; sve u cilju postizanja više razine kvalitete. Komparativno, kada god je bilo moguće, povlačene su poveznice sa primjerima iz Francuske, Kalifornije, Južne   Karoline, Italije, Mađarske, Austrije i/ili Njemačke – kako u pozitivnom smislu, ali i kada je trebalo naglasiti gdje se u svim navedenim zemljama prilikom rezidbe vinove loze ponekada i griješi.

Time su polaznici ovoga dvodnevnog tečaja rezidbe, dobili zaokruženu sliku cijelog vinogradarskog proizvodnog ciklusa, s naglaskom na rezidbu. Ukazano je i na: najčešće pogreške pri rezidbi, važnosti pravilnog odabira alata i pribora za rezidbu, važnost kirurške oštrine alata, važnost samo-zacjeljivanja novonastalih rana na tkivu loze, nastalih uslijed rezidbe kao i nužnost premazivanja rana zaštitnim premazom. Na koncu, prije samog rastanka, polaznicima je prikazan i promotivan 7.5 minutni film (iz Francuske – kao vodeće zemlje vinarstva na svijetu), kako bismo im, podižući vinogradarstvo na mitski visoko mjesto u poljoprivredi, dodali još malo „vjetra u leđa“, kojim bi oni – odlazeći svaki u svoju lokalnu mikro-sredinu, postali (i ostali) kako promotori optimizma tako i nositelji svega što je domaće, svoje i naše.