Škola rezidbe voćaka održana u Kaptolu po jubilarni petnaesti puta

Najavljena putem naše web stranice, lokalnih radiopostaja i lokalnih tiskovina, Škola je i ovoga puta prikupila pristojan broj (njih 30) voćara, profesionalaca, amatera i hobista, polaznika tog trodnevnog tečaja. Polaznici Škole pristigli su u najvećem broju iz županije domaćina, ali i iz još dviju slavonskih županija. Unatoč svojih radnih obveza, jedan dio polaznika uzeo je ili slobodno ili trodnevni godišnji odmor, kako ne bi propustili tu edukaciju.

Škola rezidbe voćaka koncepcijski je nastavljena baš poput do sada održanih: u jutarnjim satima, u svijetlim i toplim prostorima Općinske vijećnice u Kaptolu, specijalisti hortikulture (G. Josipović i T. Božičević) i zaštite bilja (Đ. Kšenek), uz gostovanje istaknute stručnjakinje zaštite bilja kolegice Romi Suk-Barić, održali su uvodna, kraća stručna predavanja, a nakon njih se odvijala pokazna rezidba u voćnjacima. Polaznicima se, u sklopu predavanja, svakoga dana donose na uvid grane onih voćnih vrsta, koje se pojedinog dana obrađuju. Na taj način oni, i prije nego krenu na praktičnu pokaznu rezidbu, uživo nauče raspoznavati lisne, drvne, cvjetne i mješovite pupove. Tijekom predavanja, predavači su se polaznicima potrudili prikazati specifične kratke filmske isječke, u video-klipovima, važne zbog ukazivanja na stručne detalje vezane uz rezidbu.

Teorijskim predavanjima obuhvaćeni su svi segmenti važni za razumijevanje procesa rasta kod pojedinih voćnih vrsta. Pokazan je i potreban alat i pribor za rezidbu, čime su polaznici detaljno upoznati s problematikom reza, ergonomijom i radnim učincima. Također, ukazano je na važnost: zarastanja ranâ nastalih rezidbom, oštrine i britkosti reza, višekratne dezinfekcije sječiva na alatu za rezidbu te premazivanja ranâ nakon rezidbe.

Značajan segment te edukacije obuhvatio je i područje zaštite bilja, prilagođeno specifičnostima pojedine voćne vrste, koja je dnevno  obrađivana. Naime, tema prvoga dana bila je rezidba jabuka i krušaka, drugoga dana višnje i (radi velikog interesa – po prvi puta) lijeska, te zadnjeg dana šljiva i breskva (s nektarinom).

Praktična rezidba (pokazna i kontrolna rezidba polaznika Škole) svakoga dana izvođena je u voćnjacima u okolici Kaptola pa i nešto većih udaljenosti (radi deficita pokaznih površina nekih voćnih vrsta), u kojima je izabrana čitava paleta mogućih uzgojnih oblika, počevši od onih koji  su već pomalo demodé, preko regenerativnog reza, zatim najčešćih uzgojnih oblika (piramide, popravljene piramide, vretenastog grma te vitkog vretenastog grma) do najsuvremenijih (ultra gusta sadnja – tj. tzv. grass – nasadi – s više od 8.250 biljaka po 1 ha i solaxa).

Naši specijalisti hortikulture ukazali su na najčešće pogreške pri rezidbi, kao i najnovije specijalne tehnike povijanja debljih grana, bez pucanja istih. Posebna pažnja posvećena je povećanju trajnosti nasada korištenjem: pravilno odabranog alata, oštrinom sječiva, rubnim uređenjem velikih rana, premazivanjem zaštitnim voćarskim premazima, uz naglasak na pravovremenu i pravilnu zaštitu sredstvima ZB.

O interesu polaznika svjedoče brojna pitanja, kako tijekom teorijske nastave za vrijeme predavanja, tako i tijekom izvođenja praktične rezidbe na terenu. Za one polaznike, koji su došli prvi puta (mnogi dolaze redovito svake godine), možda je pristup tj. ovakav način prijenosa znanja bio pomalo i šokantan, ali smo zato sigurni kako su primljena znanja usvojena trajno!

Ovogodišnja škola prošla je bez ijedne tjelesne povrede, s vidljivo zadovoljnim polaznicima, koji će stečena znanja primjenjivati na svojim voćnjacima.

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis