2. Festival maslina, dvodnevna manifestacija okupila brojne maslinare i maslinarske udruge

Festival organizira neprofitna udruga Zagrebački maslinarski institut uz suorganizaciju Savjetodavne službe RH.

Priredba pridonosi promociji hrvatskih maslinovih ulja i proizvoda od maslina naglašavajući i njihove hranjive i ljekovite vrijednosti što je osobito važnost za informiranje potrošača.

Od 15 zaštićenih hrvatskih proizvoda EU oznakama kvalitete skoro 1/4 su maslinova ulja.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak također je naglasio kako je u RH godišnja potrošnja maslinovog ulja po stanovniku tek 1,5 litra, dok vrh potrošnje po stanovniku drži Grčka s 20 l, a stanovnici Španjolske i Italije konzumiraju ovaj kvalitetan i zdravstveno važan proizvod u količini od 11 litara, te u Portugalu oko 8,5 litara. Ministarstvo poljoprivrede ima za cilj dostići kako veću potrošnju maslinovog ulja po stanovniku, ali i proizvodnju na razini samodostatnosti te veći izvoz.

Na ovogodišnjem festivalu ocjenjuju se najbolja ulja u konkurenciji 163 uzorka iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Na Festivalu se nalazi i preko 30 OPG-ova ili poljoprivrednih zadruga koji prodaju svoja ulja i druge proizvode. Više proizvođača opreme i sredstava za maslinarstvo također je izložilo svoje proizvode.

Održava se i 14 stručnih i znanstvenih predavanja o zdravstvenoj i nutritivnoj vrijednosti maslinova ulja te radionice za edukaciju građana, kako prepoznati kvalitete i uočiti mane maslinova ulja, degustacije, gastroshow i druge teme. Vrhunac događanja će biti proglašenje najboljih ulja i dodjela priznanja koje je na programu večeras u 20 sati. Pristigla su ukupno 163 uzorka.

Pripremi za ispis