Natjecanje orača Republike Hrvatske, 2016.

Po dva najbolji orača iz 16 hrvatskih županija prikazali su svoje vještine u oranja plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Natjecanje je održano pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a obzirom da je Grad Velika Gorica bila domaćin, natjecanje je otvorio gradonačelnik Velike Gorice gosp. Dražen Barišić. Prisutnima na otvorenju obratio se i zamjenik ministra poljoprivrede gosp. Tugomir Majdak, ujedno i Predsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja u oranju (HUONO).

Izdvojeno iz predgovora zamjenika ministra poljoprivrede gosp. Tugomira Majdaka:

Natjecanje u oranju doprinosi popularizaciji poljoprivrednika kao zanimanja, ali ovom manifestacijom želimo ukazati i na potrebu stavljanja u funkciju svog poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj s ciljem povećanja obujma hrvatske poljoprivredne proizvodnje i naglaskom na kvalitetne domaće autohtone proizvode.

U sklopu manifestacije održava se Gospodarski sajam na kojemu će se izložiti suvremena poljoprivredna mehanizacija i oprema, ali i lokalni proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koji su temelj poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj.  

U pripremama i provedbi natjecanja oranja i ove godine sudjelovao je veliki broj poljoprivrednika, predstavnika lokalne i regionalne samouprave, djelatnika Savjetodavne službe, sponzora, medija te volontera koji ne žale svoj trud, sredstva, ni vrijeme kako bi ova manifestacija bila uspješna.

U sklopu natjecanja orača održano je i 5. po redu natjecanje Republike Hrvatske u oranju konjima na kojemu je svoje umijeće u oranju odmjerilo 7 orača, dok je izvan konkurencije nastupio gospodin Aldo Štifanić iz Istarske županije orući s volovima (Istarski Boškarin).

Izvan konkurencije revijalno su uz hrvatske orače, orali i njihove kolege iz Republike Slovenije, a natjecanje su popratili i članovi Svjetske oračke organizacije iz Češke i Slovenije.

Oranje je održano u idealnim vremenskim uvjetima i do sada najboljoj organizaciji državnih natjecanja, popraćeno uz veliki gospodarski sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme te veliki broj štandova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ali i predstavnika županija natjecateljskih ekipa.

Najbolji u oranju premetnjacima bio je Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije, u oranju ravnjacima Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije, a u oranju s konjima Josip Jukić.

Ekipni pobjednici bili su orači Koprivničko-križevačke županije. 

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja orača Republike Hrvatske izborili su nastup na Svjetskom prvenstvu orača koje se sljedeće godine održava u Keniji, a vezano za oranje može se istaknuti kako se prošlogodišnji pobjednici upravo pripremaju za Svjetsko prvenstvo koje se 10. i 11. rujna održava u engleskom Yorku.

Savjetodavna služba – pokretač natjecanja orača u Republici Hrvatskoj i ove je godine sudjelovala i dala veliki doprinosu u organizaciji natjecanja. Djelatnici Službe, njih ukupno 29, bili su uključeni u poslove organizacije, suđenja, mjerenja dubine, logistike i ostalih potrebnih poslova vezanih za natjecanje.

Dan kasnije u nedjelju održano je i natjecanje spretnosti vožnje traktora za žene. Draženka Grah, ujedno i voditelj ovog natjecanja, u najkraćem je vremenu i s najmanje kaznenih bodova prošla stazu s traktorom i prikolicom, te tako postala prva pobjednica ove discipline. Nadamo se da će ova nova disciplina na narednim državnim natjecanjima orača pobuditi veći interes.

Rezultati:
oranje plugom ravnjakom

  1. mjesto Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija
  2. mjesto Radivoj Rekić, Virovitičko-podravska županija
  3. mjesto Željko Krapec, Bjelovarsko-bilogorska županija

oranje plugom premetnjakom

  1. mjesto Zoran Piskač, Bjelovarsko-bilogorska županija
  2. mjesto Zoran Radiček, Koprivničko-križevačka županija
  3. mjesto Hrvoje Matijaško, Virovitičko-podravska županija

ekipno

  1. mjesto Koprivničko-križevačka županija
  2. mjesto Bjelovarsko-bilogorska županija
  3. mjesto Virovitičko-podravska županija

Ivica Prpić dipl.ing.agr.
viši koordinator za mehanizaciju
voditelj natjecanja

Pripremi za ispis