Obavijest međimurskim vinogradarima o mjerama druge usmjerene zaštite vinograda nakon cvatnje 28.06.2016.

Prije 11 dana je upućena preporuka o zaštiti vinograda krajem ili nakon cvatnje.

Nakon što smo u prvoj polovici lipnja o.g. zabilježili vrlo sparno i toplo meteorološko razdoblje s čestim oborinama u manjim količinama koje su padale gotovo svakog drugog dana, od kraja druge dekade ovog mjeseca u nekoliko smo navrata bilježili obilne kiše. Primjerice na mjernom lokalitetu Trnovčak (općina Štrigova, mjerni uređaj "iMetos" u vinskoj sorti Rajnski rizling) u danima od 19.-27. lipnja o.g. zabilježeno čak 64,6 mm kiše, dok je u istom vremenu na mjernom lokalitetu Orehovčak-Železna Gora (općina Štrigova, mjerni uređaj "CDA-Agra" u vinskoj sorti Moslavac bijeli ili Šipon) zabilježeno 78,4 mm kiše! Prosječna relativna vlažnost u mjesecu lipnju iznosi čak 95,1 % uz prosječnu temperaturu zraka 19,5°C! Lišće je pritom bilo vlažno 6.545 minuta!

U narednim danima očekujemo porast temperatura na vrijednosti od 28° do 30°C i vrlo sparno razdoblje!

Toplo, vlažno i vrlo sparno razdoblje pogoduje pojavi i razvoju dviju najvažnijih bolesti vinove loze: plamenjači (Plasmopara viticola) i pepelnici (Erysiphe necator).

Na lokalitetu Banfi na netretiranom trsju plamenjača (Plasmopara) je do jučerašnjeg dana uništila gotovo 25% cvjetnih organa i zametnutih bobica (sorte Graševina i Moslavac bijeli ili Šipon), a nakon 23. lipnja o.g. pojavljuju se simptomi pepelnice (Erysiphe) na tek zametnutim bobicama!

Stoga je potrebno redovito pregledavati zdravstveno stanje vinograda i provoditi zaštitu koja ne bi smjela od posljednje aplikacije biti veća od 14 dana, dok u nasadima gdje se pojavljuju simptomi bolesti mjere zaštite skratiti na razmake 8-10 dana!

Pripravci za suzbijanje plamenjače (Plasmopara), pepelnice (Erysiphe) i sive plijesni (Botrytis) u vinogradima navedeni su u preporukama od 15. lipnja i 24. svibnja o.g.!

Zbog dovoljno vlage i izrazite bujnosti vinograda moguće je protiv plamenjače, plijesni i kisele truleži moguće je ove sezone već u drugoj zaštiti nakon cvatnje koristiti kombinirane bakarne fungicide (npr. Ridomil Gold Combi, Curzate-B WG i slično).

Druga generacija grožđanih moljaca (Lobesia) je započela letom na jednom od četiri praćena lokaliteta u vinogorju tijekom dana 24.-27. lipnja o.g. pa je u narednim danima potrebno planirati primjenu insekticida. Napad ljetne generacije pepeljastog grožđanog moljca se ne tolerira, jer je "crvljivo" grožđe naknadno jače podložno napadu sive plijesni i kisele truleži. Bolje rezultate pri suzbijanje ljetne generacije grožđanih moljaca proteklih smo godina u Međimurskom vinogorju dobili primjenom pripravaka Avaunt SC 0,15- 0,2 lit./ha ili Laser KS u količini 0,15-0,2 lit./ha ili Runner SC u količini 0,4-0,5 lit./ha ili Mimic SC u količini 0,5-0,6 lit./ha ili Coragen SC u količini 0,15 lit./ha ili Affirm WG u količini 1,5 kg/ha. Moguće je smanjiti navedenu dozu insekticida ako se primjenjuju samo u zoni grožđa.

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.ing.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis