Obavijest proizvođačima koštičavog voća 27.06.2016.

Vlažno i sparno vrijeme u fazi dozrijevanja breskva i nektarina pogoduje razvoju pepelnice i truleži plodova. Voćarima preporučamo da redovito provode zaštitu uz obavezno poštivanje karence odabranog preparata.

Za zaštitu od truleži plodova i pepelnice na breskvama se mogu koristiti pripravci Luna Expirience, Indar 5 EW (karenca 3 dana) i Nativo 75 WG (karenca 7 dana), a pripravci Difcor, Signum DF, Switch, Chorus 50 WG (karenca 7 dana) i Teldor (karenca 3 dana) registrirani su samo za suzbijanje truleži plodova.

Pripravci Nativo 75 WG, Signum DF, Switch i Chorus 50 WG mogu se primijeniti i na nektarinama.

Za suzbijanje breskvinog savijača i breskvinog moljca, uzročnika „crvljivosti“ plodova, mogu se koristiti insekticidi Runner SC, Affirm (karenca 7 dana) i Coragen 20 SC (karenca 14 dana).

U nasadima šljiva za preventivnu zaštitu od hrđe šljive može se koristiti Futura 50 WP (karenca 21 dan).

Za zaštitu od truleži plodova na višnjama mogu se koristiti Luna Expirience i Signum (karenca 7 dana). Pripravak Luna Expirience smnjit će i zarazu uzročnikom kozičavosti lista. Na trešnjama se za zaštitu od truleži plodova uz Lunu Expirience i Signum mogu koristiti Switch (karenca 7 dana) Indar 5 EW i Teldor (karenca 3 dana).

Prilikom zaštite ranijih sorata voća vodite računa o karenci odabranih pripravaka!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Uspjeh zaštite vaših voćnjaka uvelike ovisi o kvaliteti aplikacije pa vas podsjećamo i na zakonsku obvezu pregleda prskalica i atomizera najkasnije do 26. studenoga ove godine.

 

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan,
e-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis