Obavijest proizvođačima jabuka! 29.04.2016.

Kiša koja je padala protekla dva dana omogućila je novu infekciju uzročnikom krastavosti jabuke(Venturia inaequalis), a mraz u noći s ponedjeljka na utorak izazvao je vrlo velike štete u voćnjacima jabuka na području naše županije, osobito na sorti Idared.

Voćarima preporučamo da obave zaštitu jabuka sistemičnim fungicidima Score 250 EC, Difcor, Indar 5 EW  ili Fond uz dodatak površinskog fungicida na bazi ditianona (Delan 700 WDG), mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pencozeb 75 DG, Star 80, Cadillac 80 WP). Navedeni sistemični fungicidi daju zaštitu i od pepelnice jabuke, a najbolje ih je primijeniti u subotu za kada prognostičari najavljuju nešto višu temperaturu!

U voćnjacima koji su u sustavu integrirane proizvodnje djelatne tvari iz skupine ditiokarbamata (mankozeb, metiram, propineb i ciram) smiju se koristiti najviše tri puta godišnje, ali ne uzastopno!

Radi ublažavanja nastalih šteta od mraza možete primijeniti neki od energetskih biostimulatoras povećenim sadržajem aminokiselina  kao što su Drin, AminoVital, Poly-Amin,  Megafol  i dr.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail:
Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis