Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 21.04.2016.

Od subote nadalje prognostičari najavljuju. Prije kiše savjetujemo obaviti zaštitu nasada koštičavog voća od šupljikavosti lista (Stigmina carpophila).

Za zaštitu od šupljikavosti lista koštičavom voću (osim višnje) može se upotrijebiti jedan od pripravaka na osnovi kaptana (Captan WP 50, Kastor). Na šljivi će navedeni pripravci pružiti zaštitu i od narančaste pjegavosti šljive.

Na trešnji, marelici, breskvi i nektarini protiv šupljikavosti lista i drugih bolesti može se upotrijebiti pripravak Delan 700 WDG koji je ujedno registriran protiv kozičavosti na trešnji.

Protiv kozičavosti lista na višnji i trešnji (Blumeriella jaapii) može se upotrijebiti pripravak

Chromodin S-65.  

U ekološkoj proizvodnji savjetujemo prije kiše provesti zaštitu protiv bolesti pripravcima dozvoljenim za tu namjenu.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno pismenoj uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ . Prema Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12) i Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) obveza je voditi evidencije o primijeni sredstava za zaštitu bilja, a sredstva, dok su na gospodarstvu, skladištiti na propisani način. Sa praznom ambalažom postupati  u skladu s propisima.

Margita Budiselić Kutle dipl.inž.agr.
e-mail: Margita.Budiselic.Kutle@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis