Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 06.04.2016.

Nasadi šljive i trešnje su u fazi pune cvatnje, bresaka pri kraju cvatnje, a oblačinske višnje u početku cvatnje. S obzirom da meteorolozi najavljuju mogućnost oborina krajem tjedna, koštičavom voću u fazi cvatnje prijeti opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). Preventivnu zaštitu je potrebno obaviti dan ili dva prije kiše.

Za preventivnu zaštitu od paleži cvijeta i sušenja izboja na svim vrstama koštičavog voća dozvoljen je Signum DF, a na pojedinim vrstama dozvoljeni su i sljedeći fungicidi:

višanjaChorus 75 WG

trešnja – Indar 5 EW, Switch 62,5 WG, Nativo 75 WG, Teldor SC 500, Luna Expirience

šljivaChorus 50 WG, Teldor SC 500, Indar 5 EW i Switch 62,5 WG

Za suzbijanje tripsa na nektarinama po završetku cvatnje dopuštenje ima Vertimec 018 EC, a šljivinih osica (Homplocampa minuta, Hoplocampa flava) na šljivi po završetku cvatnje Mospilan 20 SG, Decis 2,5 EC, Calinogor, Rogor, Perfektion, Chromgor.

Zaštitu voćnjaka u cvatnji obavite u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje (npr. maslačak, mrtva kopriva) te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestite najbližu udrugu pčelara!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail:
Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis