Obavijest voćarima 21.03.2016.

Jabuke i kruške se u zaleđu županije (Vrlika) nalaze u fazi bubrenja i otvaranja vršnih pupova,dok su u južnijim,toplijim krajevima (Imotski,Vrgorac, priobalje) u stadiju rozih balona.

Upozoravamo voćare da temeljito  pregledaju  nasade  te sukladno fenofazi obave zaštitu

usmjerenu na uzročnika čađave krastavosti (Venturia inaequalis).Uporabu sredstava na osnovi bakra  (Nordox 75 WG,Neoram WG,Champion,Kupropin) uz dodatak mineralnih ulja (Bijelo ulje EC,Mineralno svijetlo ulje EC) preporučujemo u fazi bubrenja i otvaranja pupa.

Na područjima gdje su  jabuke u stadiju roza glavice preporučujemo uporabu pripravka Chorus 75 WG +Thiovit jet, Indar EW ili Nativo 75 WG.

Koštićave voćke (breskva,nektarina,šljiva,bajam) su u fazi cvatnje, pa prije najavljene kiše preporučujemo  zaštitu usmjerenu na uzročnika paleži cvijeta i rodnih grančica (Monilia laxa), korištenjem jednog od pripravaka: Signum DF,Chorus 50 WG,Indar 5 EW,Nativo 75 WG.

Po završetku cvatnje (breskve,nektarine), u zaštitu uključite suzbijanje tripsa za kojeg dozvolu ima pripravak  Vertimec 018 EC.

Zaštitu provedite za mirna vremena, kad pčele ne lete, a svakako prije oborina najavljenih za početak idućeg tjedna.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača (podatci o SZB registriranim u RH  vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu dostupnom na web adresi:http//fis.mps.hr/tražilicaszb/.

Ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 mr.sci.Ivana Župić
e-mail:Ivana.Zupic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis