Podijelimo znanje ili na mladima svijet ostaje

Kako se mijenjala upotreba tako su se stvarale nove pasmine i tipovi konja. U pred-povijesno doba i najranijem starom vijeku konji se koriste u stočarstvu da nose pastira i naravno i u ratne svrhe, da nose vojnika. Još u tim najranijim danima čovječanstva odvija se uzgojno selekcijski rad. Zapisano je u vrijeme Babilona da su postojale odvojene pastuharne i ergele, gdje su kao i danas zapisivale linije pastuha i rodovi kobila, na sličan način kao i danas.
Cijelo vrijeme čovječanstva konji se koriste u vojne, paradne i transportne svrhe. U starom vijeku još i sportske – poznate su utrke kočija kod svih civilizacija. Svestrana pomoć u poljoprivredi javlja se kasnije. Nakon prvog svjetskog rata konji gotovo potpuno gube značaj u vojsci, a nakon drugog lagano i u poljoprivredi razvijenih zemalja. Danas na selu su samo dika i trošak poljoprivrednika, a manje korist.

Ono što ostaje su sportske i paradne svrhe. Sve više se konji koriste kao kućni ljubimci pa ljudi drže konje samo iz ljubavi prema tim velikim prekrasnim životinjama. Jahanje je rekreativno ili terapijsko. Bjelovar je nastao kao vojni grad obrane od Turaka i konji su dio vojne tradicije grada tako da su i danas prisutni na svim našim manifestacijama, kao što su Terezijana, Gudovački sajam, Dan grada ili Lijepom našom.
Projekt Podijelimo znanje, potiče kreativno iskorištavanje slobodnog vremena učenika Srednjih škola, a održava se od šk. god. 2007./2008. Za vrijeme trajanja projekta nastavu ne drže profesori, nego učenici. Oni svojim kolegama kroz radionice, predavanja, glazbu i ples predstavljaju svoje vannastavne aktivnosti. Kao i na Danima slobodne nastave, profesori i za vrijeme ovog projekta dežuraju na predavanjima i vode evidenciju o prisutnosti učenika, a nakon projekta također se vrši analiza uspješnosti i izrađuje bilten.

Od ove godine su konjički sport i konjogojstvo dio manifestacije „Podijelimo znanje“  gdje učenici predstavljaju svoje hobije i znanja kojima se bave u slobodno vrijeme. Učenici su ugostili svoje kolege iz Povijesne postrojbe bjelovarskih Husara na konjima i bili su zvijezda svih događanja. Po riječima ravnatelja Srednje ekonomske škole Bjelovar „Podijelimo znanje“ je pun pogodak za afirmaciju sporta , umjetnosti ili drugih vještina i mnogi srednjoškolci nađu smisao u van nastavnim aktivnostima i nisu prepušteni ulici i opasnostima današnjice. Nakon manifestacije javili su se mnogi učenici u Husarsku postrojbu da budu ponos i dika naših Bjelovarčana.

Darija Marković, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis