Hrvatska dobila prve cheese somelijere

Podršku našim proizvođačima, našli smo i u znanstvenim institucijama pa jedna od njih je i Veleučilište u Karlovcu.

Kada smo prije tri godine krenuli sa pisanjem prvog projekta i njegovom prijavom na Operativni program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., nismo ni sanjali da će se toliko toga pokrenuti i dešavati, a sve u ime razvoja sirarstva.

Projekt NAPREDAK provodio se godinu dana, od 1. ožujka 2014. do 17. ožujka 2015. Veleučilište u Karlovcu je bio vodeći partner, a uključeni su bili Grm Novo Mesto – Centar biotehnike i turizma iz Slovenije, Razvojni centar Novo Mesto, Visoka škola za ekonomiju i poduzetništvo “Nikola Šubić Zrinski” iz Zagreba te Udruga malih sirara Karlovačke županije “Korni”. Ciljevi projekta bili su potaknuti proizvodnju sira, educirati sirare iz poduzetništva i tehnologije i ostvarili smo sve ciljeve koje smo zacrtali. Tridesetak sirara je bilo uključeno i kad smo pripremali projekt planirali smo da će na predavanjima za potrošače sudjelovati 200-ak potrošača, a kad smo zbrojili rezultate bilo ih je 300.

Projekt vrijedan 204 tisuće kuna za cilj je imao potaknuti i unaprijediti proizvodnju sira u skladu s EU standardima kroz tehnološka i poduzetnička obrazovanja.

Kroz projekt, pored niza sastanaka projektnog Vijeća i radne skupine, provedeno je i niz aktivnosti s mjerljivim rezultatima:

  • Održano je niz predavanja iz tehnologije proizvodnje sira, a predavači su bili poznati stručnjaci iz domene sirarstva

  • Predavanja iz poduzetništva sa praktičnim radionicama o pisanju projekta iz domene sirarstva

  • Dva studijska putovanja, po siranama jugoistočne Slovenije i Karlovačke županije

  • Izobrazba panel skupine senzorskih analitičara za mliječne proizvode – sireve (obuka trenera senzorike). Svi polaznici koji su izvršili sve obveze i uvjete iz programa za osposobljavanje stekli su stručni naziv SENZORSKOG ANALITIČARA ZA MLIJEČNE PROIZVODE – SIREVE

  • Snimljen je promotivni film koji promovira lokalnu proizvodnju sira u Karlovačkoj županiji i Jugoistočnoj Sloveniji, ali i prirodne ljepote ovog područja: https://www.youtube.com/watch?v=Q2tiCMFqrGE&feature=youtu.be

 

Sl. 2. Regiomat u Sloveniji

Sl.3.  Planinska sirana na siraskom putu

Sl. 4. Tounjski sir u zrionici

Sl. 5. Ulaz u siranu – prodajni dio

  • Za proizvođače, sirare, napravljene su besplatne analize njihovih proizvoda.
  • Povezivanje sa znanstvenom institucijom u EU, Bundesanstalt für Alpenländische Milchwirtschaft Rotholz, Tirol, Austria, stručno putovanje
  • Provedeno je istraživanje – Sljubljivanje sira s lokalnim proizvodima na kojem su sudjelovali educirani senzorski analitičari Veleučilišta u Karlovcu.
  • Obavljena su istraživanja koja su predstavljena 39. hrvatskom simpoziju mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem u Lovranu.
  • Predstavljene aktivnosti i rezultati istraživanja projekta pod nazivom „The cheese consuming culture in central Croatia and southeastern Slovenia“ na konferenciji NUTRICON 2014. u Skoplju, voditelj projekta dr. sc. Bojan Matijević
  • Održana je radionica o poduzetništvu za tehnologe i izrađen priručnik "Kurikulum poduzetništva za sirare"
  • Izrađen je priručnik koji bi trebao pomoći onima koji se bave sirarstvom "Sirarstvo u teoriji i praksi", na hrvatskom i slovenskom jeziku. Tiskan je u malom broju primjeraka, ali ga možete naći u PDF formatu na slijedećem linku: http://napredak.vuka.hr/fileadmin/napredak-repozitorij/prirucnik/Sirarstvo_u_teoriji_i_praksi_net.pdf
  • Osnovan je centar izvrsnosti
  • Održane su dvije konferencije za medije te završna konferencija na kojoj su prezentirani svi rezultati projekta

Sl. 6. I 7.  Na Veleučilištu je održana završna svečanost povodom završetka projekta pod akronimom NAPREDAK. Branko Wasserbauer dekan karlovačkog Veleučilišta izrazio je zadovoljstvo provedenim projektom, koji ispunjava misiju Veleučilišta – da znanost surađuje s gospodarstvom i okruženjem.

Tijekom trajanja projekta „Napredak“ krenula je priprema i prijava novog projekta te 12. veljače 2015. Godine Veleučilište u Karlovcu započinje s provedbom projekta "Chese sense" – support to the cheese producers" u sklopu Local employment development initiatives – phase II iz Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013. Ili kako ga mi zovemo, u prijevodu, „Okusi sira“ – podrška malim proizvođačima sira.

Partneri u projektu su Prirodoslovna škola Karlovac, Udruga malih sirara Karlovačke županije "Korni", Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Karlovac te Turistička zajednica Karlovačke županije.
Kroz ovaj projekt, u prvoj godini njegova provođenja, odrađeno  je već niz aktivnosti te do njegova završetka 11. 10. 2016. očekuju se vidljivi rezultati.

Konstantna aktivnost je rad sa lokalnim proizvođačima sira koji se nalaze na Cesti sira Karlovačke županije te podrška njihovoj proizvodnji i promociji.

Kroz projekt je zaposlena na 40 % -no radno vrijeme mlada kolegica, magistra inženjerka agrobiznisa i ruralnog razvoja, a koja će raditi za potrebe sirara Udruge „Korni“ na razvoju web stranica koje će biti ujedno i web stranice Udruge malih sirara Karlovačke županije „Korni“, a kroz njih će se informirati javnost i o samom projektu.

Do sad je kroz projekt završena edukacija za zanimanje „mlijekar-sirar“, 140-satni tečaj obrazovanja odraslih, a nezaoposlenih poljoprivrednih proizvođača. Tečaj je završilo 26 polaznika.

Zadnja aktivnost, a na koju smo izuzetno ponosni je završena edukacija u trajanju od 180 školskih sati za degustatore sira. Ovom aktivnosti Hrvatska je dobila prvih 15 cheese somelijera – degustatora sira sa međunarodnim certifikatom.

Sl. 8., 9. i 10. Detalji s tečaja za cheese somelijere.

Sl. 11. i 12. Sir Kracher, u originalnom pakiranju i poslužen na kruhu sa specijalnim džemom od vina. Moja posebna preporuka, oduševio me je.

Imam posebnu potrebu istaknuti, da prilikom provođenja projekata, kao tajnica Udruge „Korni“, ali ujedno i kao zaposlenica Savjetodavne službe, imam punu podršku rukovodstva službe na čelu s našim ravnateljem, gosp. Hrvojem Horvatom.

Ovim projektom služba je ujedno dobila i dva certificirana cheese somelijera, pored mene cetifikat je dobio i kolega Predrag Janeš te je to izvrsna polazna točka za daljnje aktivnosti naše Radne skupine za sirarstvo koja već godinama radi na razvoju sirastva na našim poljoprivrednim gospodarstvima.

I zaključno na kraju, Hrvatska ima prepoznatljive autohtone sireve, a svojom puninom okusa posebno se ističu ovčji otočni sirevi. Od kravljeg mlijeka i nemamo tako veliku paletu sireva i tu je prostor za daljnji rad i napredak. Za primjer, Austrija je prije 20 godina imala svega 30-ak vrsta sireva, a danas je ta brojka na 400 vrsta različitih oblika, okusa i užitaka. Dakle, mi koji radimo u tom segmentu gospodarstva, a ujedno i uživamo u sirevima, imamo prostora da se razigramo!

Ove sve skupa napisano, ima još veću važnost, jer djelatnici Savjetodavne službe, sirarski stručnjaci, kreću slijedeće godine sa edukacijom za sirara, 30- satnim tečajem kojim ćemo educirati proizvođače kojih je zbog stanja na tržištu mlijeka sve više, a sredstva za tečajeve povlačiti ćemo iz Programa ruralnog razvoja, konkretno iz Mjere 1., što znači da će tečajevi biti besplatni za naše klijente.

Višnja Krapljan, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica Savjetodavne službe