Održana 25. jubilarna Sabatina 2015.

Jubilarno ozračje te 25. po redu manifestacije osjetilo se na svakom koraku. Okupilo se tu više od 1.000 sudionika iz cijele Lijepe naše i susjednih zemalja. Nazočnost velikog broja sudionika opravdava i činjenica da je na ocjenjivanje dostavljen rekordan broj od 343 uzoraka vina i žestokih pića.

Manifestaciju je i ove godine organizirao Zadružni savez Dalmacije, uz pomoć Hrvatske udruge vinarskih gradova (HRUVIG) i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, gđe. Kolinde Grabar-Kitarović. Programski vrlo dobro osmišljena ovogodišnja Sabatina okupila je, uz veliki broj vinogradara i vinara, znanstvene institucije, priznate stručnjake, proizvođače vinogradarsko-vinarske opreme, ugostitelje i potrošače. Sabor vinogradara i vinara, znanstveno-stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta, stručni skup Savjetodavne službe, okrugli stol o zadrugarstvu, skupština HRUVIG-a te brojne edukativno-praktične radionice, uz aktualne teme i degustacije, kao npr. Wine Gastro Show posvećen otočnim proizvodima, bili su sastavni dio tog bogatog programa.

Svečana atmosfera vladala je prilikom dodjele osobnih i kolektivnih priznanja Sabatine 2015. Mnogobrojni su dobitnici, a posebno vrijedi izdvojiti priznanje Mate Bobanović za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu, koje je dodijeljeno vinogradaru i vinaru Zlatanu Plenkoviću s Hvara, jednom od najuspješnijih i najpoznatijih vinogradara i vinara u Hrvatskoj. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na Hvaru, u mjestu Sveta Nedjelja, osnovao je 1991. pod nazivom Vitis, koje mijenja 1993. u ime Zlatan otok, pod kojim posluje i danas. Podigao je brojne vinogradarske nasade, ne samo na otoku Hvaru, već i u Makarskom vinogorju ispod Biokova, a vinogradi u Šibenskom vinogorju su u vlasništvu njegove obiteljske tvrtke Vinoline. Od samog početka njegova vina osvajaju nagrade, kako na domaćim tako i na stranim ocjenjivanjima (Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Zurichu, Bordeauxu, Parisu, Nürnbergu i dr.). 11 puta je sa svojim vinima bio šampion Sabatine (jednom za Rose, jednom za Pošip i devet puta za Plavac).

Dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja

Vrijednosti ove manifestacije posebno je doprinio studijski obilazak vinogorja Vrgorac i Komarna (Dubrovačko-neretvanska županija), uz prezentaciju novih strojeva i opreme, posjetom Vinariji Pilač u Vrgorcu i kušanjem vina s najmlađeg hrvatskog vinogorja.

Prezentacija novih strojeva u Vrgoračkom polju

Najmlađe hrvatsko vinogorje – Komarna

Vrhunac je bila svečanost uručivanja priznanja za osvojene kategorije i to za kvalitetu otvorenih vina, za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda i jakih alkoholnih pića, uz proglašenje šampiona SABATINE 2015.

Ovogodišnji  šampioni su:

  • Kategorija buteljiranih vina:

– šampion crnih vina: vino Libertas 2011.- PZ Putnikovići, Pelješac;

– šampion bijelih suhih i polusuhih vina: vino Chardonnay Principovac 2013. – Iločki podrumi d.d.;

– šampion bijelih slatkih i predikatnih vina: Traminac, izborna berba 2011. – Iločki podrumi d.d.;

  • Kategorija jakih alkoholnih pića:

šampion jakih alkoholnih pića: Maraschino, Mraska d.d., Zadar;

  • Kategorija izgled proizvoda:

  • šampion: „Tajne dobre kapljice“ – Natura Antunović, Orebić;

  • Kategorija otvorenih vina:

– najbolje otvoreno vino: Plavac mali 2014.- Tomislav Batur, Ploče:

– najbolje otvoreno mlado vino: Cuvee (merlot, syrah, cabernet sauvignon) 2015. – Vinarija Jokić d.o.o., Lišane Tinjske.

Šampioni jubilarne Sabatine

Uz osvojene titule šampiona jakih alkoholnih pića i otvorenog mladog vina, jubilarnu Sabatinu uveličao je i brojni nastup vinogradara i vinara Zadarske županije, koji su osvojili čak 79 medalja, od čega 35 zlatnih, 36 srebrenih i 8 brončanih.

Nagrađeni vinogradari i vinari Zadarske županije

Sve navedeno i više od toga učinilo je tako Sabatinu prepoznatljivom, slavljeničkom, jedinstvenom hrvatskom vinskom manifestacijom, u ozračju zajedničkog druženja, izmjene međusobnog iskustva i novih stručnih spoznaja iz vinogradarske i vinarske struke te starim i novim susretima.

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik za hortikulturu 

mr. sc. Višnja Šimunović,
viša koordinatorica za hortikulturu

Pripremi za ispis