Festival tradicijskih sireva u Zagrebu

Uz okupljanje proizvođača sira na savjetovanju želja organizatora bila je i prezentiranje novog zakonodavnog okvira važnog za preradu mlijeka i sirarstvo u cjelini te nadogradnja postojećih znanja proizvođača sira kroz stručna predavanja. Prodajom sira na festivalu željelo se potrošačima još više približiti ove vrijedne tradicionalne proizvode kojima se ponose naši čuvari ruralnog prostora. Festival je organizirao Savez malih sirara Republike Hrvatske SirCro u suradnji sa Savjetodavnom službom, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Hrvatskim savezom uzgajivača ovaca i koza, a uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede.

Festival je organiziran u dva dijela: u petak, prvog dana manifestacije (6. 11. 2015.) održano je Savjetovanje malih sirara u hotelu International gdje su proizvođačima putem prezentacija predstavljene novosti u zakonodavstvu vezane uz preradu i prodaju mlijeka i mliječnih proizvoda te sirarstvo.

Uz degustaciju mliječnih proizvoda koja se odvijala cijelo vrijeme u hotelu International, središnji događaj bilo je otvorenje Festivala. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uz predsjednicu Saveza malih sirara Republike Hrvatske Rominu Zadravec, zamjenicu ministra poljoprivrede Snježanu Španjol, ravnatelje stručnih institucija ministarstva Mariju Vukobratović (Hrvatska poljoprivredna agencija) i Hrvoja Horvata (Savjetodavna služba), otvorio je 1. Hrvatski festival tradicijskih sireva Sircrofest, uz poziv sugrađanima da u subotu dođu na glavni gradski trg posjetiti, degustirati i kupiti neki od sireva iz bogate ponude domaćih proizvoda.

S otvorenja 1. Hrvatskog festivala tradicijskih sireva Sircrofesta

Uvod u sirarski bal bila je dodjela diploma za ocijenjene kravlje sireve. Ocjenjivanje ovčjih, kozjih i kravljih sireva te ostalih mliječnih proizvoda održano je 30. rujna, te 1. i 2. listopada 2015. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sustavu, a u skladu s Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda. Senzorska ocjena obuhvaćala je ocjenu vanjskog izgleda sira, mirisa, stanje sirnog tijesta (konzistencija) te okusa sira. Značajka ovogodišnjeg ocjenjivanja je dosta velika ujednačenost kvalitete, raznolikost asortimana te bolja kvaliteta sireva (posebice mikrobiološka).

Odlična posjećenost stručnih predavanja na savjetovanju sirara

Na ocjenjivanje je dostavljeno te ocijenjeno 53 uzorka kravljih mliječnih proizvoda, a od čega je 49 sireva, 1 jogurt, 2 kisela te 1 slatko vrhnje. Dodijeljeno je 34 odličja: 17 zlatnih, 12 srebrnih i 5 brončanih. Šampion u kategoriji kravljih sireva je POLUTVRDI KUHANI SIR S KOPROM proizvođača OPG ILIJE PERIĆ iz Viškovaca, Osječko baranjska županija.

S dodjele šampionske titule u kategoriji kravljih sireva – OPG PERIĆ iz Viškovaca

Iz kategorije ovčjih i kozjih dostavljen je 41 proizvod a ocijenjeni su na istom spomenutom ocjenjivanju, od čega je njih 17 bilo od ovčjeg mlijeka, 23 od kozjeg i 1 od miješanog kravljeg i ovčjeg mlijeka, odnosno 39 sireva i 2 jogurta. Dodijeljeno je 30 odličja: 17 zlatnih, 8 srebrnih i 5 brončanih. Šampion u kategoriji ovčjih sireva je TVRDI OVČJI SIR U TERANU S KLINČIĆIMA proizvođača FRANKA CETINE iz Gurana, Istarska županija. Šampion u kategoriji kozjih sireva je SVJEŽI KOZJI SIR S BIBEROM I ČEŠNJAKOM U VOSKU, a proizvođač je OPG RADOSLAV MORAVEC iz Nove Vesi Petrijanečke, Varaždinska županija.

Nakon službenog dijela manifestacije uslijedilo je već spomenuto opušteno druženje sudionika na odlično organiziranom sirarskom balu, na osobito zadovoljstvo prisutnih proizvođača.

Drugog dana, u subotu 7. 11. 2015. godine, uslijedio je promotivno prodajni dio manifestacije kao sastavni dio Festivala tradicijskih sireva na Trgu bana Josipa Jelačića.

Veliko zanimanje javnosti opravdalo odlično organiziranu manifestaciju uz zadovoljstvo sirara

Na glavnom zagrebačkom trgu, osim prodaje sireva, za građane je organizirano i nekoliko prigodnih manjih događanja:

  1. ocjenjivanje najbolje uređenog štanda koji je provela stručna komisija – u konkurenciji 18 štandova prvo mjesto pripalo je OPG-u Milan Miščević iz Josipdola koji je sa suprugom Radmilom uložio najviše truda u uređenje;

  2. ocjenjivanje sireva specijalnog povjerenstva sastavljenog od predstavnika novinara, blogera i gastrostručnjaka pod vodstvom prof. dr. sc. Rajke Božanić. Povjerenstvo je u kategoriji svježih i mekih sireva za najbolji sir izabralo: svježi kozji sir s biberom i češnjakom u vosku proizvođača OPG-a Moravec, u kategoriji kuhanih sireva – kuhani dimljeni sir OPG-a Cvetko, u kategoriji polutvrdih sireva – polutvrdi kozji sir OPG-a Lamot i u kategoriji tvrdih sireva – paški sir sirane Bravarica.

  3. degustacija zalogajčića od sira gdje su svoje umijeće predstavili učenici Ugostiteljsko turističkog učilišta iz Zagreba pod vodstvom svoje stručne voditeljice Nade Ivanjko.

  4. nagradna igra pogađanja težine sira i to istarskog tvrdog kravljeg sira kojeg je za ovu prigodu donirao proizvođač sira Alen Peršić iz Pule. Nagradna igra zainteresirala je veliki broj građana, a sretnica koja je osvojila nagradu pogodila je težinu u dvije decimale te je izjavila da joj je to prva nagrada u životu osvojena u nekoj nagradnoj igri.

Najbolje uređeni štanda po izboru komisije OPG Milan Miščević iz Josipdola

Žmanski sirevi stigli čak s Dugog otoka

Brojni posjetitelji koji su obilazili festival u vrijeme zagrebačke špice te zadovoljni izlagači – proizvođači sira, koji su ujedno prodali gotovo sve sireve dobar su pokazatelj kako je ovakva manifestacija dobrodošla i slijedeće godine.

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
mr. sc. Dario Zagorec

Pripremi za ispis