Berba grožđa u nasadu klonske selekcije
Osim predstavnika medija, berbi su prisustvovali predstavnici Agronomskog fakulteta, Međimurske županije, Savjetodavne službe i Udruge vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“.
Nasad od 1.314 trsova, s 32 klonska kandidata navedene sorte, posađen je 2012., u sklopu Projekta klonske selekcije, kojeg od 2010. vodi Agronomski fakultet, u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“ i Savjetodavnom službom Međimurske županije, uz financiranje Međimurske županije.
Nasad Pušipela u berbi
Cilj projekta je izdvojiti najkvalitetnije zdrave genotipove kultivara Moslavac (Pušipel), osigurati repromaterijal za proizvodnju certificiranog sadnog materijala, a u daljnjem postupku individualne klonske selekcije izdvajanje jednog ili više klonova te podizanje njihovih matičnih nasada.
Nakon što su djelatnici Agronomskog fakulteta ubrali grožđe, potrebno za istraživanja u projektu, obavljena je berba preostalog grožđa, od kojeg će se proizvesti vino Županijske robne marke “Pušipel“. Grožđe je sadržavalo 97 °Oe šećera i 8 g/l ukupnih kiselina.
Ubrano grožđe
Vlasnik vinograda V. Horvat prilikom berbe grožđa
Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik