Obavijest maslinarima 01.10.2015.

Nastavno na obavijesti od 24.7., 04.8., 20.8., 2.9. i 17.9.2015. na kontrolnim punktovima bilježimo let maslinove muhe (Bactrocera oleae) od nižeg do srednjeg intenziteta. Preporučamo nastavak preventivnih tretiranja primjenom pripravka na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva Success bait). Preventivnim tretiranjima suzbijamo odrasli oblik muhe prije odlaganja jaja u plod.

U narednom razdoblju redovno pregledavati kretanje zaraze na plodu (pregled 100 plodova). Prag štetnosti za preventivnu metodu je ulov od 2 muhe tjedno na običnoj žutoj ploči i/ili 5 % napadnutih plodova (jaje+ ličinka).

Tretiranje širom opravdano je kad zaraza ploda dosegne 10-15 % (na 100 pregledanih plodova na 10-15 plodova vidljivo: odloženo jaje (klinasti ubod), zbrojeno s plodovima u kojima je vidljiv razvoj ličinke, zbrojeno s plodovima sa izlaznim otvorima) primjenom pripravaka na osnovi dimetoata ili deltametrina, vodeći računa o zastupljenom sortimentu i planiranim rokovima berbe.

Insekticide primijeniti u doba dana kada pčele više ne lete a zatravljene maslinike prije aplikacije pokositi.

U tabeli pregled insekticida za maslinovu muhu prema FIS-u na dan 1.10.2015.

AKTIVNA TVAR TRGOVAČKI NAZIV KARENCA
spinosad+atraktant SUCCESS BAIT K 14
deltametrin DECIS 2,5 EC K 7
deltametrin+ hranidbeni i seksualni mamac ECO-TRAP mamce ukloniti 7 dana prije berbe
dimetoat ROGOR 40 PERFEKTHION CALINOGOR CHROMGOR K 42

Preporučamo prije kiše ponoviti preventivnu zaštitu protiv paunovog oka (Spilocaea oleagina) primjenom pripravka na osnovi na osnovi bakarnog oksiklorida (trgovačkog naziva NEORAM WG) vodeći računa o planiranim rokovima berbe.

 U tabeli pregled fungicida registiranih za paunovo oku prema FIS-u na dan 1.10.2015.

AKTIVNA TVAR TRGOVAČKI NAZIV KARENCA PRIMJENA
bakarni oksiklorid NEORAM WG 15 Preventivno početkom jeseni, pred kraj zime, početkom proljeća
bakarni oksid NORDOX 75 56 u rano proljeće, prije cvatnje
bakarni hidroksid + ca sulfat + cink sulfid CUPRABLAU Z 56 u rano proljeće prije cvatnje, maksimalni broj tretiranja u sezoni 3
difenkonazol DIFCOR 35 samo u proljeće, maksimalni broj tretiranja u sezoni 4
krezoksim-metil STROBY WG 30 sorte za proizvodnju ulja; stolne sorte OVP primjena od kraja berbe do početka cvatnje za stolne sorte, maksimalni broj tretiranja u sezoni 2
tebukonazol i trifloksistrobin NATIVO 75 WG OVP primjena od ponovne vegetacije do pred cvatnju, primjena u sezoni 1

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB  su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl. ing. agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis