9. Dani ljuka i ekološke proizvodnje

Organizatori manifestacije su Općina Donja Dubrava, Društvo za biološko dinamičko gospodarenje Duga iz Čakovca i općinske udruge, a pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede i Međimurska županija.

Bogata tradicija ovog kraja čuva se od zaborava promocijom suvenira kao što su „Dobravski čon“ (čamac)-simbol života uz Dravu, „Čizma s trdom sarom“-simbol obrtništva i „Dobravski ljuk“ (luk).

 „Dobravski ljuk“ je autohtona sorta luka koja se od davnina uzgaja na ovom području i isto tako tradicijski prodaje u pleterima  na proštenjima  npr. za Veliku Gospu u Svetoj Mariji i Svetu Nedjelju  u Ludbregu.

„Dobravski  ljuk“ obilježava i ovogodišnju manifestaciju putem koje je svoje ekološke proizvode predstavilo 45 izlagača, iz cijele Hrvatske, s bogatom paletom proizvoda.

Savjetodavna služba organizirala je prezentaciju nastambi za korisne kukce, kao poticaj proizvođačima da uključe takve nastambe na svoje poljoprivredne površine radi  višestrukih koristi za njihovu proizvodnju kroz očuvanje korisne faune.

Nastojanja su struke i zaljubljenika u bogatu tradiciju ovog kraja da „Dobravski ljuk“ zauzme više mjesto u sortimentu povrća. Stoga se ulažu napori da se pokrene postupak  upisa  na Sortnu listu Republike Hrvatske kao „čuvana sorta“, a potom i upis na Sortnu listu EU. Prodaja ove domaće sorte je osigurana, jer su potrošači prepoznali kvalitetna svojstva ovog luka. Također, povezivanjem bogate tradicije i ekološke proizvodnje ove autohtone sorte luka zasigurno će pridonijeti razvoju turizma i promociji ovog kraja.

Natalija Peter-Hunjadi, dipl. ing. agr.
stručna suradnica

Pripremi za ispis