Započela berba grožđa u Zadarskoj županiji

Upravo ovih dana na području vinogorja Zadarske županije započela je berba ranih sorata grožđa sauvignona blanc, chardonnaya, muškata žutog, pošipa i merlota, koje svake godine, kao sorte s ranijim rokom dozrijevanja, otvaraju sezonu berbe u našim vinogorjima. Posljednjih godina, zbog globalnog zatopljenja i zbog jače vrućih ljeta, berbe počinju ranije od (nekad) uobičajenih rokova.

Slika 1. Berba merlota u Tinju

Obzirom da je bilo dugo toplo i sušno ljeto bez oborina, to nije ostavilo značajnije posljedice na kvalitetu grožđa, koja je za sada izvrsna. Kiša, koja je pala sredinom kolovoza, dobro je došla, jer je vinova loza već počela pokazivati znakove stresa uzrokovane visokim temperaturama zraka i sušom, pogotovo tamo gdje nije bilo nikakvih uvjeta za navodnjavanje. Trenutno u vinogradima nema znakova bolesti, jer zbog  suše nije bilo niti uvjeta za njihov razvoj.

Slika 2. Zdravstveno stanje vinove loze vrlo dobro

Kiseline i šećeri su optimalni za berbu. Šećeri se kreću u rasponu od 90 -100 Öechsela, a ukupne kiseline od 5,0 -7,0 g/l.

Slika 3. Šećeri i kiseline optimalni za berbu

U prošlogodišnjoj  berbi ukupne kiseline su bile poprilično visoke, kako u moštu tako i u vinu, ove godine će biti, bar po dosadašnjim mjerenjima, znatno niže, s mogućnošću dokiseljavanja pojedinih moštova. Pošto su prisutni svi pozitivni pokazatelji, za očekivati je dobru i vrlo kvalitetnu berbu te u konačnici vrhunska vina.

 Nikolina Paleka, mag. ing. agr.,
stručna savjetnica

Pripremi za ispis