Obavijest vinogradarima! 21.07.2015.

Vruće i sparno vrijeme i nadalje pogoduje infekciji vinove loze pepelnicom vinove loze (Uncinula necator). Potrebno je redovito kontrolirati grozdiće, kako bi se na vrijeme primijetila njena pojava. Infekcije bobica  ovim patogenom moguće su sve do promjene  boje i mekšanja  bobica.

Ukoliko se na bobicama pojavila pepeljasta prevlaka, potrebno je kurativno primijeniti pripravak Falcon 460 EC. Ukoliko nema pepelnice, potrebno je provesti preventivnu zaštitu koristeći npr. Collys, Vivando, Postalon SC, Folicur EW 250 SC i sl.

Ako je napad jak, preporučljivo je najprije primijeniti pripravak od kalijevog hipermangana i gašenog vapna (125 g hipermangana i 1-2 kg gašenog vapna otopiti u 100 l vode) koji ima eradikativno djelovanje, odnosno „ skida“ pepelnicu s bobica.  Budući da ovaj tretman nema i zaštitno djelovanje od pepelnice, idućeg dana potrebno je provesti redovitu preventivnu zaštitu od pepelnice.

Za razliku od pepelnice, plamenjača vinove loze ( Plasmopara viticola) može napasti bobice  dok one ne dostignu 2/3  svoje maksimalne veličine koja je karakteristična za pojedinu sortu. Nakon toga, moguće su još infekcije  lišća. Zbog toga je zaštitu od plamenjače ( peronospore) potrebno provoditi kako bi se očuvala lisna masa, koja ishranjuje grozdove i rozgvu. U tu svrhu mogu se koristiti preventivni pripravci Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb, Polyram DF, Antracol WG 70 i sl.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (http.//fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 Pridržavajte se ograničenja vezanih uz mogućnost miješanja pripravaka međusobno.

Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                                                Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr

 

 

 

 

Pripremi za ispis