Obavijest proizvođačima paprike! 08.07.2015.

Pregledom polja na kojima je posađena paprika uočila se pojava bakterioza. Najznačajnije bakterioze koje se javljaju na paprici su bakterijska krastavost plodova ( Xantomonas campestris pv.vesicatoria) i Bakterijska pjegavost ploda ( Pseudomonas syringae pv.tomato).

Krastavost napada lišće, plodove i stabljiku. Na listovima se manifestira u obliku vodenastih pjega koje nekrotiziraju, veće od onih koje izaziva uzročnik pjegavosti. Kod krastavosti na malim plodovima nalazimo sitne pjege koje su tamnozelene i malo uzdignute. Kod pjegavosti pjege su crne i uleknute u tkivo.

Preparati na bazi bakra mogu pomoći i djelomično riješiti problem. Sjetva certificiranog sjemena je osnova svake proizvodnje, nakon toga sadnja zdravih presadnica, dezinficirani supstrat, plodored, uklanjanje i uništavanje zaraženog materijala te upotreba biostimulatora i gnojiva na bazi bakra.

U Hrvatskoj registraciju za suzbijanje bakterioza na paprici ima pripravak Neoram WG ( bakreni oksiklorid). Primjenjuje se kada nastupe povoljni uvjeti za razvoj bolesti, najkasnije do rasta plodova, u koncentraciji 0,15-0,2 % ( 150-200 gr na 100 litara vode), uz utrošak 400-800 litara vode / ha. Smije se primijeniti najviše 6 puta godišnje u intervalima svaka 3 dana. Preparat ima dozvolu za ekološku proizvodnu. Karenca je 5 dana.

Za determinaciju štetnika i bolesti donijeti uzorak u Savjetodavnu službu, Anina 11, Varaždin.

Važno je pratiti ograničenja primjene za preparate vodeći se „Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju povrća“- dio integrirane zaštite. ( može se naći na stranicama Ministarstva poljoprivrede http://www.mps.hr/default.aspx?id=8534 )

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavati. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu sredstva za zaštitu bilja na propisan način.

Martina Borić dipl.ing.agr
Martina.Boric@savjetodavna.hr

 

 

Pripremi za ispis