Obavijest ratarima! 07.07.2015.

Obilaskom poljoprivrednih površina zasijanih sojom, zamijećena je pojava plamenjače soje (Peronospora manshurica). Poljoprivrednici koji imaju zasijanu merkantilnu soju ne trebaju provoditi zaštitu protiv navedene bolesti jer zaraza ne prelazi kritični prag. Suzbijanje se vrši samo na usjevima soje za sjemensku proizvodnju , jer zaraženi usjev se ne može prihvatiti kao sjemenski materijal ako se utvrdi zaraza . Jedini registrirani fungicidi za suzbijanje plamenjače su Neoram WG i Galben M.

Također i vremenski uvjeti ( visoke temperature sa smanjenom vlagom zraka) pogoduju razvoju koprivine grinje na soji. Zamijećeni su simptomi kao i prisutnost odraslih oblika grinje. Nažalost za suzbijanje nije registriran ni jedan akaricid dozvoljen u soji. Jedini registrirani insekticid koji je u soji dozvoljen je Pirimor 50 WG sa suzbijanje lisnih uši.

Preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača ! Voditi redovito obrazac evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavati ambalažu na način kako je propisano pravilnikom!                                                                     

                                                                                                             
Ana-Marija Čajkulić,dipl.ing.agr.
e-mail:
Ana.Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr