Obavijest tržnim proizvođačima krumpira 17.06.2015.

Posljednja uputa za zaštitu cime krumpira upućena je sredinom prve dekade mjeseca lipnja o.g., odnosno prije 12 dana! U navedenom je razdoblju u središnjem dijelu Međimurja zabilježeno vrlo vruće i sparno vremensko razdoblje. Najviše su temperature zraka od 5.-15. lipnja o.g. u hladovini iznosile od +26,5 do +32°C! Krumpir kao planinska biljka loše podnosi temperature zraka veće od +28°C, a pravi toplinski šok je zabilježen u subotu (14.6. 2015.) kada je uz najviše dnevne temperature zraka +32°C zabilježen vrlo jaki južni vjetar brzine 30 km/h! U samo 24 sata na osjetljivim sortama krumpira kratke vegetacije i plićeg korijena jače se tada pojavila palež donjeg lišća kao posljedica vrlo visokih temperatura!

Iskustva iz ranijih sezona dokazuju da je cima nekih sorata krumpira vrlo osjetljiva na visoke temperature i jaku ukupnu dnevnu sunčanu svjetlost (>7.000 W/m²), pa se javlja palež lišća (koja po znakovima nalikuje krumpirovoj plijesni), a vrlo su osjetljive sorte Adora, Artemis, Belarosa, Labella, Madeleine, Marabel, Oriana, Riviera, Vineta i dr.

Naprotiv, neke sorte krumpira unatoč visokim temperaturama zraka, nedostatku vlage i pojačanoj sunčanoj radijaciji dobro podnose ove ekstremne uvjete pa njihova cima ne pokazuje znakove paleži (npr. sorte Agria, Roko, Kuroda, Rudolph, Mozart, Rodeo, Sylvana, Aladin, Laura i dr.).

U poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe suzbijanja bolesti cime krumpira (lokalitet Mursko Središće, tri sorte krumpira: Adora, Madeleine i Agria) na netretiranim se biljkama pojavljuje samo koncentrična pjegavost (Alternaria solani), ali je dominantan problem palež od visokih temperatura zraka (naročito na sorti Adora). Pojavu krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) na nezaštićenim biljkama ove godine nismo zabilježili!

Nasreću, u danima 15./16. lipnja o.g. na većini lokaliteta je po prvi puta ovog mjeseca zabilježena kiša, tako je na mjernom lokalitetu Belica izmjereno 18,4 mm, na mjernom lokalitetu Novakovec uz rijeku Muru 10,4 mm, a na mjernom lokalitetu Orehovica uz rijeku Dravu samo 7,4 mm! Narednih dana neće biti tako vruće kao tijekom prve polovice lipnja, a nove količine manjih oborina najavljuju se narednog vikenda i početkom idućeg tjedna.

U takvom vremenu bilježimo uvjete za razvoj koncentrične pjegavosti cime krumpira (Alternaria solani), dok opasnosti od moguće jače pojave krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) u narednih 20-tak dana nema! Brži razvoj bolest moguć je u usjevima krumpira koji se natapaju kišenjem!

Razmaci tretiranja u zaštitama cime krumpira na većini polja u Međimurju ove sezone mogu iznositi 12-14 dana!

Pripravci za suzbijanje dvije najvažnije bolesti cime krumpira: krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) i koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) navedeni su u preporuci od 27. svibnja o.g.!

Započinje iskapanje uroda sa polja gdje se uzgaja rani krumpira, pa u tom slučaju voditi računa da se u narednim danima koriste pripravci kraće karence (7 dana)! Kratku karencu u trajanju samo 7 dana imaju pripravci Ranman Top SC, Revus SC, Ortiva SC i Shirlan SC, pa ih je moguće koristiti u završnim tretiranjima usjeva ranih sorata, s kojih se urodi gomolja planiraju vaditi kao "mladi krumpir"!

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis