Obavijest maslinarima 15.06.2015.

Jak let 2.generacije maslininog moljca (Prays oleae) bilježi se i na opažačkim mjestima u zaleđu županije.

Preporuča se maslinarima čiji se maslinici nalaze u zaleđu županije (zaleđe Skradina, Pirovca, Primoštena, Miljevci, zaleđe Vodica) da obiđu maslinike te kad plod masline dostigne veličinu cca 4 mm, (glavica šibice, zrno pšenice) provedu zaštitu.

Za suzbijanje gusjenica I i II razvojnog stadija mogu se koristiti pripravci Baturad WP, ili Biobit WP ili Neemazal-T/S, dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji.

Osim navedenih može se koristit jedan od pripravaka čija je aktivan tvar dimetoat (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) ili deltametrin (Decis 2,5 EC).

Kod odabira pripravaka treba voditi račun da deltametrin spada u skupinu sintetskih piretroida koji slabije djeluju kod viših temperatura.

Tijekom narednog perioda, do faze okoštavanja  preporuča se tjedni pregled maslinika na prisutnost maslininog svrdlaša (Rynchites cribripennis). Prisustvo svrdlaša moguće je utvrditi trešnjom grana na bijelu podlogu te pregledom plodova.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je poropisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 15.09. 2015. u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00-15:00.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr.
e-mail: Gordana.Kozaric-Silov@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis