Obavijest voćarima! 20.05.2015.

Tijekom jučerašnjeg dana na području Zagrebačke županije (Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica) zabilježeno je olujno nevrijeme s tučom. U nasadima jabuka, stradalima od tuče, preporučujemo primjenu pripravaka na osnovi kaptana: Captan 80 WDG, Merpan 80 WDG ili Kastor. Za bolje zacjeljivanje nastalih oštećenja u voćnjacima, moguća je primjena energetskih biostimulatora: Poly-Amin ili Drin.

Veći učinak preporučenog tretiranja biti će ukoliko se ono provede u roku do 24 sata nakon zabilježene tuče. Primjenu biostimulatora moguće je ponoviti za 5 do 7 dana.

U narednim danima prognostičari najavljuju kišovito vrijeme pa čim vremenski uvjeti dopuste upozoravamo voćare da izvrše zaštitu protiv krastavosti jabuke nekim od sistemičnih pripravaka u kombinaciji sa kontaktnim. Od sistemika upotrijebiti: Indar 5 EW, Score 250 EC, Domark 40 ME, Fond 12 E, Difcor ili Scissor EC. Navedeni pripravci suzbijaju i pepelnicu jabuka. Ako u nasadima ima izbojaka koji su već zaraženi sa pepelnicom potrebno je te izbojke mehanički odstraniti, iznijeti iz voćnjaka i zapaliti.

Za suzbijanje jabučnog savijača i minera predlažemo primjenu insekticida: Mospilan 20 SP ili Calypso SC 480.

Kod odabira pripravaka dajte prednost onima koje ste do sada najmanje puta koristili.

Podsjećamo proizvođače u integriranoj proizvodnji da se pridržavaju ograničenja vezanih uz primjenu SZB navedenim u Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju.

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice Ministarstva poljoprivrede na adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Marija Prnjak, dipl.ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis