Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 15.04.2015.

Prognostičari najavljuju mogućnost oborina tijekom krajem tjedna te koštičavom voću u fazi cvatnje prijeti opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). Preventivnu zaštitu je potrebno obaviti dan ili dva prije kiše.

Za preventivnu zaštitu od paleži cvijeta i sušenja izboja na svim vrstama koštičavog voća dozvoljeni su Signum DF i Zino*. Za preventivnu zaštitu višanja još je dozvoljen pripravak Chorus 75 WG dok se na trešnjama mogu koristiti Indar 5 EW, Switch 62,5 WG, Nativo 75 WG i Teldor SC 500, na osjetljivim sortama šljive mogu se koristiti Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Indar 5 EW i Switch 62,5 WG.

Za suzbijanje tripsa na breskvama i nektarinama u fazi opadanja latica po završetku cvatnje dopuštenje ima Vertimec 018 EC.

Zaštitu voćnjaka u cvatnji obavite u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestite najbližu udrugu pčelara!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skaldu sa zakonom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail:
Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis