Obavijest vlasnicima plantažnih nasada jabuke i kruške! 13.04.2015.

Od zadnje preporuke prošlo je više od deset dana. Pošto meteorolozi najavljuju promjenjivo vrijeme pred kraj tekućeg tjedna važno je obaviti zaštitu jabuke i kruške protiv najvažnijih bolesti jabuke i kruške krastavosti ( Venturia inaequalis i V. pirina).

Većina jabuka i kruška nalazi se u fazi vidljivih cvjetnih pupova.  

Zaštitu treba obaviti dan, dva prije kiše organskim fungicidima kao što su:

Djelatna tvar

Naziv preparata

Koncentracija

Ciram

Ziram 76 WG

0,25 %

Mankozeb

Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Cadillac 80 wp, Dithane DG neotec,

0,25 %

Metiram

Polyram DF

0,20 %

Ditianon

Delan 700 WDG

0,05-0,075 % prije cvatnje, 50-75 grama na 100 litara vode

Dodin

Chromodin S-65

0,06-0,1%

Folpet

Futura 50 WP

0,2 %

Kaptan

Merpan 80 WDG, Captan 80WG

0,2 %

Propineb

Antracol WG 70

0,2 %

U integriranoj zaštiti dozvolu uz ograničenja na upotrebu imaju fungicidi iz skupine ditiokarbamati ( Antracol WG 70, Ziram 76 WG, Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Cadillac 80 wp, Dithane DG neotec, Polyram DF) , koji se smiju koristiti maksimalno tr iputa godišnje, no nikako uzastopno.

Tokom pupanja može doći do primarnih zaraza pepelnicom ( Podosphaera leucotricha), što može uništiti cvatove. U nasadima gdje je prijašnjih godina bilo većih šteta prije cvatnje planirati primjenu nekih od pripravaka kao što je Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Chromosul 80, Sulfolac 80WG.

Toplije razdoblje omogućujei razvoj štetnika kao što su lisne uši, crveni voćni pauk, kalifornijska štitasta uš, lisne uši, cvjetojed ( posebno ako je nasad u blizini šuma). Važno je pregledavati nasade i ovisno o napadu primijeniti neko od registriranih sredstva.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavati. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu sredstva za zaštitu bilja na propisan način.

                                                                                                              Martina Borić dipl.ing.agr
Martina.Boric@savjetodavna.hr