15. Dani meda Zlatna pčela i 10. županijsko ocjenjivanje meda u Topuskom

Razumljivo da bi organizacija tako velikog skupa bila nemoguća bez visokog pokroviteljstva župana Sisačko-moslavačke županije (SMŽ) gospodina Ive Žinića. Velika posjeta pčelara, mogućnost kupnje pčelarske opreme, pribora i pčelinjih proizvoda te dobro organiziran stručno-edukativni dio kao i svečana večera na kojoj su dodijeljene odličja za najbolje ocijenjene vrste meda jamac su da će spomenuta manifestacija uvijek biti u srcu pčelara u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Tako smo na ovogodišnjem ocjenjivanju imali pet vrsta meda (cvjetni med, med od amorfe, kestenov med, bagremov med i med od metvice). U kategoriji cvjetnog meda zlatnu pčelu osvojio je Ivan Dodigović iz pčelarske udruge Metvica Novska. Za najbolji med od amorfe zlatnu pčelu osvojio je Ivan Dodigović iz pčelarske udruge Metvice Novska, a za med od kestena zlatnu pčelu osvojio Mato Dadić iz Udruge pčelara Petrinja. Zlatnu pčelu za najbolji bagremov med osvojio je Dražen Kocet iz pčelarske udruge Lipa Popovača, a u kategoriji meda od metvice zlatnu pčelu osvojio je Ivan Pavlović iz pčelarskog društva Sisak. U kategoriji organoleptičkog ocjenjivanja meda zlatnu pčelu osvojio je Mato Dadić iz Udruge pčelara Petrinja koji je ujedno proglašen i apsolutnim šampionom ovogodišnjeg ocjenjivanja meda.

U stručno-edukativnom dijelu pčelari su slušali nekoliko zanimljivih predavanja. Prvo je zamjenica župana SMŽ, Anita Sinjeri-Ibrišević, dr.med.vet. izvijestila prisutne pčelare o pčelarstvu u SMŽ s naglaskom na poticaje u pčelarstvu. Zatim se nazočnima obratio predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) i saborski zastupnik Vladimir Bilek koji je pojasnio problematiku poticaja u 2015.godini te obavijestio pčelare o aktualnostima u radu HPS-a. O mogućnostima korištenja sredstava za pčelarstvo iz EU fondova izvijestio nas je direktor Razvojne agencije SMŽ SIMORA d.o.o. gosp. Mario Čelan. Dr. sc. Goran Mirjanić iz Bosne i Hercegovine obradio je zanimljivu temu o utjecaju pčelara na produktivnost pčelinjih zajednica u lošim klimatskim uvjetima, a dr. sc. Nebojša Nedić iz Srbije o uzgoju i selekciji matica s naglaskom na pčelarska iskustva. Nažalost, profesor Dario Frangen nije mogao zbog bolesti održati predavanje o diverzifikaciji pčelarske proizvodnje. No, umjesto prof. Frangena, dobrotom Krešimira Terzića, dr.med.vet. iz tvrtke „Genera“ odslušali smo prezentaciju o Thymovaru kao novo registriranom veterinarsko-medicinskom proizvodu za kontrolu i suzbijanje varooze pčela. Tijekom nedjelje svoju prezentaciju o dobrovoljnom označavanju meda znakom „Med iz Lijepe naše“ održala je dr. sc. Maja Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA). Ona je objasnila da se radi o zajedničkom projektu HPA i HPS kao jednom od načina borbe protiv patvorina na domaćem tržištu te prepoznatljivosti hrvatskog meda. O trenutnoj situaciji s etiniozom u Italiji i naporima koje poduzimaju europske znanstveno-stručne institucije u pogledu njezinog suzbijanja i razvoju strategije protiv iste objasnio je Zlatko Tomljanović, dr.med.vet iz Savjetodavne službe. Na kraju je Goran Kladarin, dipl.ing. u svojoj prezentaciji Inovacije u pčelarstvu objasnio svoje viđenje hranilica u pčelarstvu te objasnio važnost pčelarskih digitalnih vaga. Poslije Gorana, skupu se obratio Predsjednik Zajednice pčelarskih udruga SMŽ gosp. Zdenko Jakubek koji je svima prisutnima zahvalio na dolasku i izrazio nadu za skorim viđenjem već slijedeće godine te je službeno zatvorio 15 Zlatnu pčelu.

Također treba istaknuti da su za svoj doprinos u osmišljavanju i pokretanju Dana meda u Topuskom priznanja dobili Slavica i Željko Gregurić, Nikola Vujnovac, Martin Petričec, Krešo Repić, Tomo Vrban i Zlatko Marković. Oni su bili začetnici ideje koju su kasnije Zdenko Jakubek, Dragoljub Arbutina i Tomislav Krapljan kao sadašnji glavni organizatori prihvatili i učinili od Zlatne pčele nezaobilazan pčelarski događaj tijekom veljače na prostoru Republike Hrvatske. Razumljivo da su priznanja za doprinos u organizaciji Dana meda i Županijskog ocjenjivanja meda dobili i gospoda Jakubek, Arbutina i Krapljan.

U konačnici treba naglasiti da je dvodnevno pčelarsko duženje u Topuskom ispunilo sva očekivanja te da će pčelari i slijedeće godine zasigurno doći i na 16. Dane meda Zlatna pčela u Topusko.

Zlatko Tomljanović, dr. med. vet.
Zdenko Jakubek