Festival meda u Velikoj Gorici

Pčelarska udruga Turopolje iz Velike Gorice je, kao domaćin ove godine, organizirala 12. ocjenjivanje meda Zagrebačke županije u ugodnom ambijentu izletišta Ribnjaci u Ključić Brdu na Vukomeričkim Goricama. Zbog loše pčelarske godine ocijenjeno je znatno manje uzoraka meda nego prijašnjih godina i to ukupno 67 uzoraka, a dodijeljeno je 15 zlatnih priznanja, 27 srebrnih, 21 brončanih i 4 zahvalnice za sudjelovanje.  Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja je kestenov med Miroslava Antolčića, člana Pčelarske udruge „Turopolje” iz Velike Gorice.

pcele1_2410.jpg

Miroslav Antolčić, ponosni vlasnik šampionskog odličja za kestenov med

Miroslav Antolčić, profesor u velikogoričkoj Srednjoj strukovnoj školi, osim kestenovog proizvodi i med bagrema, lipe, amorfe, metvice i livade. OPG Antolčić ima tristotinjak pčelinjih zajednica, a zajedno s roditeljima preko 550 i on je četvrta generacija u obitelji koja se bavi pčelarstvom.

Na ovogodišnjem 12. natjecanju od 15 zlatnih priznanja 7 je dodijeljeno članovima Pčelarske udruge „Turopolje“ iz Velike Gorice, 4 pčelarima Udruge „Lipa” iz Jastrebarskoga, 2 članovima Udruge „Matica” iz Svetoga Ivana Zeline, a po 1 članovima Udruge „Maslačak” iz Dugog Sela i članovima Udruge „Ban Josip Jelačić” iz Zaprešića.

pcele2_2410.jpg

Festival pčelarstva je ove godine bio dio velike tradicionalne velikogoričke manifestacije „Gastro Turopolja” koju po 13. put organizira udruženje obrtnika i Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Kuharske delicije goričkih restorana i njihovih kolega s otoka Korčule i Lastova, jela tradicionalne kineske kuhinje što su ih pripremali zaposlenici Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj i turopoljska kotlovina, privukli su preko 2000 posjetitelja u centar grada, Zagrebačku ulicu koja se tradicionalno zatvara za promet dok traje ova manifestacija i tada velikogoričani doslovno uživaju u raznim delicijama na ulici.

Ove godine je kod pripreme jela naglasak stavljen na raznovrsnost ugostiteljske ponude, tradicionalnu hranu ali i hranu primjerenu današnjem tempu života. Uz neizostavna vatrogasna društva koja spravljaju izvrsne gulaše, kotlovinu, fiš paprikaš, gulaš od divljači i sl., draž ovakvim manifestacijama daju i vinari pa je tako i ove godine velikogorička Udruga vinogradara i vinara Grozd pokazala i nudila svoja vina.

Poseban doprinos manifestaciji dali su mladi kuhari, učenici velikogoričke strukovne škole.

Obje manifestacije je kao i uvijek podržala te financijski pomogla Zagrebačka županija koja i u ova teška vremena krize i recesije uspijeva osigurati značajna sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Svi se nadamo, a posebno pčelari, da će slijedeća godina meteorološki i klimatološki biti bolja što onda garantira i bolji proizvod te zadovoljnijeg i proizvođača i potrošača.

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik