Održana radionica o proizvodnji kravljeg i kozjeg sira

Proizvođači su najviše interesa pokazali za sirenje kravljih polutvrdih sireva, kao i za proizvodnju tradicionalnog „sira iz mišine“.

Cilj radionice je bio ukazati na najčešće probleme i pogreške koje se u proizvodnji sira događaju, razmijeniti praktična iskustva, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete sira.

Dubravka Kaić je u uvodnom dijelu posebno naglasila važnost higijene cijelog postupka, odmjeravanja točno određene količine mlijeka, kontrole temperature, te kontrole trajanja pojedinih faza. Provedena je niža pasterizacija mlijeka na 63 ⁰C , zatim hlađenje na 32 ⁰C, zbog rada mezofilne bakterijske kulture koja je dodana u mlijeko. Nakon pola sata dodano je razrijeđeno sirilo uz polagano miješanje. U konačnici je dobiven kvalitetan sirni gruš, a slijedilo je dobivanje skute.

Proizvođači su dobili pisane materijale koji sadrže zakonsku regulativu koju trebaju poznavati proizvođači sira, kao i recepte za izradu različitih proizvoda, sirnih namaza, škripavca, svježeg sira i vrhnja, jogurta, kefira. Zahvaljujući trudu Dubravke Kaić i domaćina, sudionici radionice su većinu proizvoda imali priliku i degustirati.

 

mr. sc. Ivana Župić,
Zvonko Balta, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis