Održan 1. Međunarodni festival pršuta – Drniš 2014.

Na festivalu pršuta, svoje pršute i druge suhomesnate proizvode proizvođači su izložili samostalno, te u okviru Udruge istarskog pršuta i klastera Hrvatski pršut.

Ocjenjivanje pršuta je provedeno u organizaciji Udruge senzornih analitičara pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda (USAP). Stručna komisiju je činilo 11 članova pod vodstvom doc. dr. sc. Ivice Kosa s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Blanke Sinčić Pulić predsjednice Udruge.(Slika 1.)

prsut1_129.jpg

Slika 1. Voditelji panela

Pršuti su se ocjenjivali u dvije kategorije, u kategoriji nedimljeni pršuti i u kategoriji dimljeni pršuti.(Slika 2.)

prsut2_129.jpg

Slika 2. Ocjenjivanje uzoraka pršuta u kategoriji dimljeni pršuti

Spomenut ćemo prva tri mjesta u dvije kategorije;

Kategorija nedimljeni pršuti

  1. T.O. Tomaso – Sv. Lovreč
  2. OPG Pršuti Milohanić – Tinjan
  3. Jelenić d.o.o. – Žminj

Kategorija dimljeni pršuti

  1. Smjeli d.o.o. – Dugopolje
  2. Delicije Marović d.o.o. – Sinj
  3. Pršut Voštane d.o.o. – Trilj

Nagrade najboljima uručili su: gradonačelnik Drniša Josip Begonja, voditelj Ureda HGK za PPDS Knin Josip Laća, Zvonimir Marin predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta i Ivica Kosor iz Savjetodavne službe.

Savjetodavna služba, Podružnica Šibensko–kninske županije podržala je ovakvu manifestaciju, te je svojim stručnim radom i angažmanom uvelike doprinijela organizaciji 1. Međunarodnog festivala pršuta. Vjerujemo da će Festival pršuta postati tradicionalna i prepoznatljiva manifestacija drniškog kraja, jer Grad Drniš i „Drniški pršut“ istu zaslužuju.

Ivica Kosor, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis