Pčelari Udruge Nektar u posjeti mađarskim pčelarima

Općina Konjščina osigurala je majice s logom Udruge za sve članove.

Prema planu posjeta po dolasku u Nagykanizsu pčelari su obišli gradski muzej. Pored velikog broja eksponata upoznali su se sa poviješću Nagykanizse i šire okolice. Nakon toga slijedio je posjet pčelarima općine Gelese u županiji Zala.

Na pčelinjaku predsjednika njihove udruge dočekala ih je delegacija njihove udruge na čelu sa predsjednikom udruge Hajmás Antal, načelnikom općine Gelese Szegedi Ferenc i savjetnikom za pčelarstvo županije Zala Hampuk Gábor.

Nakon srdačne dobrodošlice koju im je zaželio njihov načelnik općine, istaknuo je da im je ovo prvi posjet pčelara iz druge države. Predsjednik njihove udruge upoznao ih je sa županijom, te ustrojem pčelarstva u Mađarskoj i djelovanjem njihove udruge. Slijedio je obilazak pčelinjaka, upoznavanje s tipovima košnica na kojima pčelare i pašnim potencijalima tog kraja. Na pčelinjaku razmjenjivana su iskustva o načinu pčelarenja, gdje se dobio uvid kako to rade mađarski pčelari, kako funkcionira njihovo cjelokupno pčelarstvo od državnog nivoa pa do udruga, kako se provode i kakve poticajne mjere koriste, te koliko dobivaju sredstava EU za nacionalni program razvoja pčelarstva.

nektar1092014.jpg

nektar2_1092014.jpg

Domaćini su pripremili ručak – poznati mađarski gulaš, mađarske kobasice i ostale delicije.

nektar3_1092014.jpg

Na završetku posjeta prijatelji pčelari iz Mađarske pozvani su u posjet Udruzi „Nektar“ kako bi im mogli uzvratiti gostoprimstvo.

Darko Milinković – Predsjednik udruge pčelara „Nektar“
Darko Antonina, dipl.ing.agr. – Viši stručni savjetnik