Obavijest proizvođačima višanja! 24.07.2014.

Normal 0 21 false false false EN-US X-NONE X-NONE

Prve simtome kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) na višnji i trešnji uočili smo već u drugoj polovici svibnja, a kišoviti lipanj i srpanj omogućili su sekundarno širenje bolesti.

Bolest se manifestira u vidu sitnih crvenoljubičastih pjega na licu lista, a na naličju lista se na mjestu pjega razvija svijetla nakupina spora. Spore u vlažnim uvjetima tijekom kišovitih dana omogućuju širenje bolesti u nasadu. Kad se na jednom listu nalazi velik broj pjega on poprimi crvenkastožutu boju i otpadne.

Zbog vrlo jakog potencijala bolesti pojedina stabla višanja na kojima nisu obavljane mjere zaštite već su sada gotovo u potpunosti bez lisne mase. S obzirom da je od prethodne preporuke za zaštitu palo od 60 litara kiše po kvadratnom metru na križevačkom području do 110 litara kiše na đurđevačkom području, voćarima preporučamo da obave i drugu zaštitu nakon berbe višanja.

Zaštitu nasada nakon berbe možete obaviti pripravcima Baycor WP 25, Dithane M-45, WP, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Cadillac 80 WP, Mankozeb, Dodine S-65 ili Chromodin S-65.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

 

 

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-style-parent:""; font-size:10.0pt;"Times New Roman","serif";}