Obavijest maslinarima 04.07.2014.

800x600

I dalje upozoravamo na lokalno prisustvo maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Maslinare  upućujemo na  REDOVITO pregledavanje nasada na prisutnost ovog štetnika VRLO PAŽLJIVIM VIZUALNIM PREGLEDIMA, OTRESANJEM GRANA NA BIJELU PODLOGU  I PROVJERAVANJEM IMA LI NA PLODIĆU UBODA. Također upozoravamo da je intenzitet pojave svrdlaša je različit, pa tako i u narednom razdoblju može varirati ovisno o lokalitetu, ovisno o do tada provedenim mjerama zaštite, ovisno o provedenim mjerama zaštite u prethodnim sezonama. Dopuštene mjere zaštite provoditi SAMO UKOLIKO JE TO POTREBNO ŠTO SE VIDI PO VEĆEM BROJU CRNIH PLODIĆA I SVJEŽIM UBODIMA (male crne okrugle točkice).Posebnu pozornost treba obratiti u tradicionalnim maslinicima u kojima do sada nisu provedene preporučane mjere zaštite kao i u maslinicima u kojima su mjere provedene ali se nalaze u neposrednoj blizini tradicionalnih, zapuštenih i neobrađenih nasada zbog naleta štetnika sa tih površina.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-style-parent:""; font-size:10.0pt;"Times New Roman","serif";}