Obavijest proizvođačima bresaka i nektarina! 01.07.2014.

U posljednjih dest dana na području naše županije palo je od 50 do 70 litara kiše po kvadratnom metru. Kišovito vrijeme u fazi dozrijevanja breska i nektarina pogoduje razvoju truleži plododova. Voćarima preporučamo da redovito provode zaštitu uz obavezno poštivanje karence odabranog preparata.

Zaštitu ne provoditi na sortama koje se beru i nije moguće ispoštovati karencu (najkraće vremensko razdoblje koje mora proteći od primjene sredstva do berbe plodova)!

Za zaštitu od truleži plodova i pepelnice na breskvama se mogu koristiti pripravci Indar 5 EW (karenca 3 dana) i Nativo 75 WG (karenca 7 dana), a pripravci Difcor, Signum DF, Switch, Chorus 50 WG (karenca 7 dana) i Teldor (karenca 3 dana) registrirani su samo za suzbijanje truleži plodova.

Pripravci Nativo 75 WG, Signum DF, Switch i Chorus 50 WG mogu se primijeniti i na nektarinama.

Za suzbijanje breskvinog savijača (Cydia molesta), uzročnika „crvljivosti“ plodova, mogu se koristiti insekticidi Runner 240 SC, Affirm (karenca 7 dana) i Coragen 20 SC (karenca 14 dana).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis