Obavijest voćarima! 03.06.2014.

Od posljednje preporuke za zaštitu voćnjaka prošlo je 7 dana. Prevladavalo je nestabilno vrijeme, sa povremenim pljuskovima. U voćnjacima u kojima je dobro provođena zaštita, te nema pjega fuzikladija na lišću, vrlo mala opasnost od daljnjih infekcija uzročnikom krastavosti ploda i mrljavosti lista jabuke (   Venturia inaequalis) i kruške ( Venturia pyrina) tj.  fuzikladijem . U voćnjacima u kojima je lišće zaraženo, te se na njemu nalaze maslinasto zelene pjege, te pjege predstavljaju izvor sekundarnih infekcija u voćnjaku. 

Kiša koja je padala ove noći uzrokovala je novu infekciju fuzikladijem, te je zbog toga u voćnjacima sa vidljivim simptomima fuzikladija potrebno kurativno primijeniti jedan od sistemika (Score 250 EC, Cros, Difcor, Scissor EC, Indar 5 EW, Systhane 12 E, Fond 12 E, Punch 10 EW ili Baycor WP 25) u kombinaciji sa jednim od kontaktnih pripravaka s preventivnim djelovanjem ( Polyram DF, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb, Merpan, Captan i dr).

Na lokalitetima na kojima nije bilo oborina i u voćnjacima gdje nema simptoma fuzikladija na lišću, nema potrebe koristiti sistemike, već se mogu koristiti pripravci Tercel WG, Stroby DF ili Zato plus. Oni ujedno djeluju i na pepelnicu jabuke ( Podosphaera leucotricha). Važno je da se izboji zaraženi pepelnicom skidaju i uništavaju mehanički.

U kruškama je moguće koristiti samo jedan od navedenih preventivnih pripravaka radi zaštite od fuzikladija, budući da pepelnica ne napada krušku.

Za suzbijanje jabučnog savijača ( Cydia pomonella) preporučujemo Pyrinex 250, Reldan 40 EC, Lino ili Rely 40.

Upućujemo voćare da pregledaju kruške na prisutnost ličinki kruškine buhe ( Cacopsylla pyri) i da u slučaju potrebe primjene jedan od insekticida za njihovo suzbijanje. Mogu se koristiti: Vertimec 018 EC,Kraft 18 EC ili Actara 25 WG, uz dodatak 0,2% mineralnog ulja.

Podsjećamo voćare u integriranoj proizvodnji da se drže ograničenja u vezi maksimalnog broja tretiranja pojedinim pripravcima, kao i ostalih ograničenja navedenih u Tehnološkim smjernicama za integriranu poljoprivrednu proizvodnju.

Kako bi se spriječila pojava rezistentnosti, za svako tretiranje voćnjaka potrebno je primijeniti sistemik iz druge kemijske skupine, odnosno, drugačijeg mehanizma djelovanja.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS). 

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                            Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis