Obavijest voćarima 13.05.2014.

Od posljednje preporuke o zaštiti voćnjaka prošlo je samo 5 dana, no u ovakvim uvjetima, sa čestom kišom i temperaturama koje pogoduju infekciji uzročnikom krastavosti ploda i mrljavosti lista ( fuzikladijem) jabuke ( Venturia inaequalis) i kruške ( Venturia pyrina), razmake između prskanja treba po potrebi skratiti. Naime, jučer su ostvareni uvjeti za novu infekciju fuzikladijem, a količina kiše koja je pala od 08.05. ( kad je upućena posljednja preporuka za zaštiti jabuke i kruške) bila je dovoljna da ispere zaštitna sredstva sa biljnih organa ( palo je od 28,2 do32,2 l kiše/ m², ovisno o lokalitetu), te su oni nezaštićeni od infekcije. Za sutra je najavljeno vrijeme bez oborina, pa treba  provesti zaštitu nasada sa jednim od navedenih sistemika i jednim od navedenih preventivnih pripravaka u preporuci od 08.05.

Podsjećamo voćare u integriranoj proizvodnji da se drže ograničenja u vezi maksimalnog broja tretiranja pojedinim pripravcima, kao i ostalih ograničenja navedenih u Tehnološkim smjernicama za integriranu poljoprivrednu proizvodnju.

Kako bi se spriječila pojava rezistentnosti, za svako tretiranje voćnjaka potrebno je primijeniti sistemik iz druge kemijske skupine, odnosno, drugačijeg mehanizma djelovanja.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS). 

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                                              Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
 E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr

 

 

Pripremi za ispis